Πιστοποίηση Personal trainer

Η πιστοποίηση personal trainer από ιδιωτικές σχολές αποτελεί πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που απειλεί τα νομικά κατοχυρωμένα (άρθρο 3) επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΕΚΠΑ-ΣΕΦΑΑ-ΤΕΦΑΑ. Ένα από τα κύρια επιχειρήματα των αποφοίτων ΕΚΠΑ-ΣΕΦΑΑ-ΤΕΦΑΑ ενάντια στην μαζική αντιποίηση του επαγγέλματος – λειτουργήματος τους είναι ο αυξημένος κίνδυνος για την υγεία των ασκούμενων.

Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι αυτή την στιγμή, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία που να αποδεικνύουν την αυξημένη συχνότητα τραυματισμών σε ασκούμενους που εις γνώσιν τους ή εν αγνοία τους καθοδηγούνται από παράνομους γυμναστές – personal trainers σε αντίθεση με αυτούς που καθοδηγούνται από νομικά κατοχυρωμένους επαγγελματίες της άσκησης. 

Έγραψε κάποιος:

”Ο κόσμος δε ζήτησε αυτόκλητους σωτήρες. Την τσέπη σας πάτε να σώσετε, το μονοπώλιο που επιδιώκετε να προσφέρει το πτυχίο σας.

Λάθος νοοτροπία.”
 
‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
 
Μεταξύ άλλων,
 
Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
 
Προσωπικά αδιαφορώ για το εάν ο παράνομος επαγγελματίας personal trainer απειλεί περισσότερο την σωματική ακεραιότητα του ασκούμενου απ’ ότι ο νομικά κατοχυρωμένος επαγγελματίας personal trainer. Καλοί και κακοί επαγγελματίες υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αυτό που δεν μπορώ να  δεχτώ είναι η επιλεκτική εφαρμογή των νόμων από τους πολίτες  καθώς και η επιλεκτική επιτήρηση των νόμων από την πολιτεία . 
 
Η ευθύνη όσον αφορά την τήρηση των νόμων από το σύνολο των πολιτών, βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την πολιτεία. Όχι μόνο μέσω της επιβολής κυρώσεων αλλά και μέσω της καλλιέργειας της συνείδησης των πολιτών. Δυστυχώς στην περίπτωση του λειτουργήματος του επιστήμονα της άσκησης και όχι μόνο, η  Ελληνική πολιτεία είναι ο κύριος υπεύθυνος και προαγωγός της παρούσας κατάστασης. Αρχικά συνδέει νομικά την απόκτηση πανεπιστημιακού τίτλου για την άσκηση του εν λόγω λειτουργήματος και κατόπιν αδιαφορεί για την τήρηση του νόμου.
 
Κατά συνέπεια όπως και για κάθε νόμο, ή θα πρέπει να εφαρμοστεί ή να καταργηθεί.
 
Εδώ σίγουρα κάτι λείπει…
 

Πιστοποίηση personal trainer                                                               

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Απο εδώ.
 
 
Όσο για αυτό;
 

Απο εδώ.

Aκόμα προσπαθώ να ποσοτικοποιήσω το θράσος, όταν στο άρθρο 3 του Π.Δ.219/2006 αναγράφονται τα παρακάτω:
 

Απο εδώ.

Πιστοποίηση personal trainer

Πρακτικά η πιστοποίηση personal trainer = πιστοποίηση της ικανότητας ενός ατόμου να δημιουργεί και να καθοδηγεί την εκτέλεση ενός προγράμματος σωματικής άσκησης με αντιστάσεις, μεγιστοποιώντας την πιθανότητα θετικού αποτελέσματος για τον ασκούμενο. 

 
Μεγιστοποιώντας την πιθανότητα θετικού αποτελέσματος για τον ασκούμενο
Κύριο χαρακτηριστικό ενός προγράμματος σωματικής άσκησης με αντιστάσεις, είναι η εσωτερική παραγωγή δύναμης ως απόκριση στην οργανωμένη εφαρμογή εξωτερικής αντίστασης.  Όσο καλύτερα οργανώνουμε τις παραμέτρους της εφαρμοζόμενης εξωτερικής αντίστασης τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, δεν μπορείς να επιλέξεις και να οργανώσεις μια άσκηση για την οποία δεν γνωρίζεις τους πιθανούς τρόπους αλληλεπίδρασης των παραμέτρων της με το ανθρώπινο σώμα.

ΕΠΙΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟ Π.Δ.219/2006

Σε αυτό το σενάριο, η επαγγελματική επιβίωση κάθε επαγγελματία της άσκησης, ανεξάρτητα από τον φορέα πιστοποίησης του, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ικανότητα του να εξυπηρετεί:
 
Την  δημιουργία και καθοδήγηση της εκτέλεσης ενός προγράμματος σωματικής άσκησης, μεγιστοποιώντας την πιθανότητα θετικού αποτελέσματος για τον ασκούμενο. 
 
Φαινομενικά απλό. Πρακτικά σύνθετο. Η φιλοσοφία και ο προσανατολισμός (πρόγραμμα σπουδών)  του εκάστοτε φορέα πιστοποίησης και των μελών του έχει ιδιαίτερη σημασία.
 

Γιατί: 

  1. Δεν είναι η πιστοποίηση για την πιστοποίηση. Είναι η πιστοποίηση με πρακτική και ουσιαστική αξία για τους ασκούμενους-πελάτες. 
  2. Δεν είναι η διάρκεια σπουδών αλλά το τι διδάσκεται, πως διδάσκεται και τι αφομοιώνεται  από τους διδασκόμενους.
  3. Δεν είναι ο αριθμός των μαθημάτων που διδάσκονται αλλά η συσχέτιση τους με τις ανάγκες των ασκούμενων – πελατών. 
  4. Δεν είναι ο δημόσιος ή ιδιωτικός χαρακτήρας του φορέα πιστοποίησης αλλά η επαγγελματική κατάρτιση και πληρότητα των αποφοίτων του.
  5. Δεν είναι μόνο οι ακαδημαϊκοί τίτλοι του διδακτικού προσωπικού, αλλά και τα κίνητρα καθώς και η εκπαιδευτική ικανότητα.
  6. Δεν είναι υποχρεωτικό να αποφοιτούν όλοι όσοι εισάγονται σε ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Το αντίθετο μάλιστα. Η λέξη ”Άνώτατο” παραπέμπει σε προϋποθέσεις τόσο για την εισαγωγή και φοίτηση όσο και για την αποφοίτηση. 

Πιθανές αιτίες του ”κακού”

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι απόφοιτοι ΕΚΠΑ-ΣΕΦΑΑ-ΤΕΦΑΑ με νομικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα (για την ώρα) βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση που καλλιεργούν, συνειδητά ή ασυνείδητα, έμμεσα ή άμεσα, επί σειρά ετών. Είμαι 100% υπέρ της τήρησης του νόμου. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει ως επαγγελματίας της σωματικής άσκησης να αναζητώ τις δικές μου ευθύνες,  απέναντι στον κλάδο και τους ασκούμενους.  Κατά καιρούς προβληματίζομαι, αναζητώντας πιθανές αιτίες από μέρους μας ( απόφοιτοι ΕΚΠΑ-ΣΕΦΑΑ-ΤΕΦΑΑ) που μπορεί να οδήγησαν στην υποβάθμιση των πτυχίων και του λειτουργήματος μας. 

Ας μην γελιόμαστε:

  1. Ή άνθηση των ιδιωτικών σχολών που αναλαμβάνουν την πιστοποίηση personal trainer χωρίς νομικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα (στην Ελλάδα) δεν είναι τυχαία.
  2. Το γεγονός ότι αρκετοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι μπορούν σχετικά εύκολα και γρήγορα να είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες σωματικής άσκησης σε τρίτους ακόμα και παράνομα δεν είναι τυχαίο. 
  3. Το γεγονός ότι αρκετοί συμπολίτες μας, συχνά, δυσκολεύονται να εντοπίσουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα σε απόφοιτους  ΕΚΠΑ-ΣΕΦΑΑ-ΤΕΦΑΑ και πιστοποιημένους personal trainer από ιδιωτικές σχολές δεν είναι τυχαίο. 
  4. Δεν είναι μόνο η εκπαιδευτική επάρκεια του διδακτικού προσωπικού. Είναι και το ενδιαφέρον των διδασκόμενων για μάθηση. 
  5. Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος. Δεν είναι κακό να μην ξέρεις. Δεν είναι δυνατό να ξέρεις τα πάντα από την πρώτη στιγμή. Κακό είναι να πιστεύεις ότι τα ξέρεις όλα,  παραβλέποντας το μέγεθος της ευθύνης και ευτελίζοντας το λειτούργημα που επιτελείς.
 

Εγγραφή

Αν σας άρεσε το άρθρο, εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 247 εγγεγραμμένους.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *