Functional training ?

Ο όρος Functional training (λειτουργική προπόνηση) προϋποθέτει την ύπαρξη προπόνησης – σωματικής άσκησης που δεν είναι functional. Τέτοιο είδος προπόνησης δεν φαίνεται να έχει ανακαλυφθεί ακόμα. Κατά συνέπεια, ο όρος functional training είναι παραπλανητικός ή λανθασμένος.

Μερικές ερμηνείες του όρου Functional training

 1.  Base Training:  ”Functional Training είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής, σχεδιασμένο για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, που πρέπει να στοχεύει τόσο στην βελτίωση της απόδοσης, όσο και στην ελαχιστοποίηση των τραυματισμών. (Εverett Harman)”
 2. Alter life : ”H λειτουργική προπόνηση χαρακτηρίζεται από μια σειρά εκτέλεσης συγκεκριμένων ασκήσεων που έχουν θετικό αντίκτυπο ή ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, στην καθημερινότητα μας, στην εργασία ακόμα και στις δουλειές του σπιτιού και φυσικά μας βοηθούν στην αποκατάσταση τραυματισμών.”
 3. Wikepedia: ”Functional training is a classification of exercise which involves training the body for the activities performed in daily life.”
 4. HNFC: ”Η λειτουργική προπόνηση είναι ένα είδος προπόνησης που εστιάζει σε κινήσεις που σας βοηθούν να λειτουργήσετε καλύτερα στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, ένα deadlift μπορεί να σας βοηθήσει να προπονηθείτε για να σηκώσετε ένα βαρύ κουτί, χωρίς να νιώσετε ότι κάποιος μυς στην πλάτη σας έχει πάθει θλάση ᾽᾽τράβηγμα᾽᾽.”
 5. Holmes Place: Functional, by definition, means relating to specific tasks, and functional training is focused on movement patterns that have a purpose. That purpose can be related to getting better at everyday activities—like walking, carrying groceries, load the dishwasher without pain or limitation or getting in and out of a chair.
Είναι Functional η προπόνηση αντιστάσεων με μηχανήματα;
 1. Base Training: ”Οι κινήσεις που περιλαμβάνουν οι ασκήσεις στα όργανα του γυμναστηρίου, δεν είναι οι φυσικές κινήσεις που κάνουν οι ασκούμενοι στην καθημερινή τους ζωή και στον αθλητισμό, επομένως δεν έχουν το επιθυμητό αντίκτυπο και το μέγιστο αποτέλεσμα στην καθημερινότητα του ασκούμενου.”
 2. Alter life: ”Το πλεονέκτημα της λειτουργικής προπόνησης έναντι στα όργανα ενός γυμναστηρίου είναι ότι το σώμα μας μπαίνει στη διαδικασία να ενεργοποιήσει τα κινητικά κέντρα του εγκέφαλου κάτι που δε συμβαίνει στα όργανα του γυμναστηρίου καθώς επηρεάζονται μόνο οι αρθρώσεις και οι μύες βασικών μυϊκών ομάδων που ενεργοποιούμε.”

Η Άπoψη του Body Solutions

Μην πέφτεις θύμα στην παγίδα της επιφανειακής και “trendy” διαφορετικότητας. H εφαρμογή αντίστασης, ο τρόπος και η δοσολογία (προοδευτικότητα) καθορίζουν πάντα το αποτέλεσμα.

Μερικά απλά ερωτήματα
 1. Το Holmes Place  δεν γνωρίζει ότι έκταση γονάτων που εκτελείται σε κατάλληλο μηχάνημα με κατάλληλο τρόπο εξυπηρετεί την έγερση και την χρήση σκάλας;
 2. Η Base Training θεωρεί ότι έκταση γονάτων  από καθιστή θέση είναι αφύσικη κίνηση;
 3. H Base Training πιστεύει ότι υπάρχει σωματική άσκηση που αποσκοπεί στην αύξηση των τραυματισμών ενώ παράλληλα δεν βελτιώνει την λειτουργική απόδοση του ασκούμενου;
 4. Η  Alter life πιστεύει ότι η έκταση γονάτων από καθιστή θέση δεν προϋποθέτει την ενεργοποίηση του κινητικού κέντρου του εγκεφάλου;
 5. Η Alter life θεωρεί ότι η άσκηση που γίνεται σε μηχανήματα δεν έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία, στην καθημερινότητα, στην εργασία στις δουλειές του σπιτιού και την υποστήριξη της αποκατάσταση τραυματισμών;
 6.  Η HNFC δεν γνωρίζει την επιστήμη της εφαρμοσμένης εργονομίας, το έργο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που την διδάσκουν πολλά χρόνια πριν την ύπαρξη του όρου Functional training;
 7. Πόσο εύκολη είναι η εφαρμογή προοδευτικότητας στο προπονητικό ερέθισμα σύμφωνα με τους παραπάνω ορισμούς του Fucntional training; Σημειώνω ότι το προπονητικό ερέθισμα δεν αφορά μόνο την ένταση και τον όγκο της προπόνησης αλλά και της κινητικής εκμάθησης.
 8. Όλοι οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης  – ”πιστοποίησης” personal trainers και επαγγελματίες της άσκησης που χρησιμοποιούν και προωθούν τον όρο Functional training δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των παρακάτω ερευνών;

”Based on the current evidence and to avoid confusion and misconceptions, we recommend that the terms FT, high-intensity FT, and functional fitness training no longer describe any physical training program.”

 

Εγγραφή

Αν σας άρεσε το άρθρο, εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 247 εγγεγραμμένους.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *