Χρόνιος πόνος και ψυχικές παρεμβάσεις

Σε πόσα άτομα ο χρόνιος πόνος στην μέση μπορεί να ξεκίνησε αφού έκαναν μαγνητική και τα αποτελέσματα έδειξαν εκφυλισμό των ανατομικών δομών της οσφυϊκής μοίρας; Δεν υπονοώ ότι τα αποτελέσματα της μαγνητικής συνδέονται υποχρεωτικά με τον πόνο που αισθάνονται. Αλλά φαίνεται αρκετά απίθανο ο χρόνιος πόνος στην μέση να ξεκίνησε από το φόβο ότι τα αποτελέσματα της μαγνητικής που κάποια στιγμή μπορεί να κάνουν μπορεί να υποδεικνύουν ότι η μέση τους έχει κάποιο πρόβλημα.

Στην περίπτωση που το τελευταίο σενάριο είναι πραγματικό ποια μπορεί να είναι η συνεισφορά των ψυχικών παρεμβάσεων;

Χρόνιος πόνος και αποτελεσματικότητα των ψυχικών παρεμβάσεων

Αυτή η πολύ πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μετά-ανάλυση (22 έρευνες με συνολικό δείγμα 2608 ατόμων) προσπάθησε να ρήξη φως στην συσχέτιση των ψυχικών παρεμβάσεων και τον χρόνιο πόνο σε άτομα με μέση ηλικία τα 71.9 έτη. Η ηλικιακή επιλογή του δείγματος ήταν καθοριστική. Άτομα μεγάλης ηλικίας έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν λανθασμένες αντιλήψεις για τα αίτια του χρόνιου πόνου. Επίσης το μυοσκελετικό τους σύστημα αθροίζει αρκετές ώρες χρήσης.

Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία

Η χρήση οπιούχων αναλγητικών στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχει ξεφύγει. H CBT (Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία) διερευνάται ως εναλλακτικό μέσο θεραπείας του χρόνιου πόνου με απώτερο στόχο την μείωση της φαρμακευτικής εξάρτησης. 

Αποτελέσματα

”Psychological interventions for the treatment of chronic pain in older adults have small benefits, including reducing pain and catastrophizing beliefs and improving pain self-efficacy for managing pain. These results were strongest when delivered using group-based approaches. Research is needed to develop and test strategies that enhance the efficacy of psychological approaches and sustainability of treatment effects among older adults with chronic pain.”

Οι ψυχικές παρεμβάσεις για την θεραπεία του χρόνιου πόνου σε άτομα μεγάλης ηλικίας φαίνεται να έχουν μικρά οφέλη. Μικρή επίδραση όσον αφορά την μείωση του πόνου και  των καταστροφολογικών πεποιθήσεων καθώς και την βελτίωση της  αυτοαποτελεσματικότητας στην διαχείριση του πόνου. Η προσέγγιση των ψυχικών παρεμβάσεων με την μορφή ομάδων φαίνεται να είναι περισσότερο ωφέλιμη σε σχέση με τις ατομικές συνεδρίες.

Από την ίδια έρευνα:

”psychological interventions that used cognitive behavioral therapy modalities were associated with statistically significant benefits in terms of reduced pain and catastrophizing beliefs as well as improved self-efficacy for managing pain.”

Βρέθηκαν στατιστικά σημαντικά οφέλη όσον αφορά την μείωση του πόνου, τις καταστροφικές πεποιθήσεις καθώς και την αυτοαπατολεσματικότητα στην διαχείριση του πόνου.

Πρακτική σημασία

Εδώ έχουμε να κάνουμε με φράσεις όπως:

1) Μικρή επίδραση

2) Στατιστικά σημαντικά οφέλη

Εύκολα μπορεί κάποιος να χάσει το δρόμο του.

Βλέποντας και αυτό: 

”Results  Twenty-two studies with 2608 participants (1799 [69.0%] women) were analyzed. Participants’ mean (SD) age was 71.9 (7.1) years. Differences of standardized mean differences (dD) at posttreatment were pain intensity (dD = −0.181, P = .006), pain interference (dD = −0.133, P = .12), depressive symptoms (dD = −0.128, P = .14), anxiety (dD = −0.205, P = .09), catastrophizing beliefs (dD = −0.184, P = .046), self-efficacy (dD = 0.193, P = .02), physical function (dD = 0.006, P = .96), and physical health (dD = 0.160, P = .24). There was evidence of effects persisting beyond the posttreatment assessment only for pain (dD = −0.251, P = .002).”

Από την πλήρη έρευνα:

  1. Μείωση της έντασης του πόνου μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας στην κλίμακα του 10 (10 το μέγιστο): -0,49.
  2. Καταστροφολογικές πεποιθήσεις στην κλίμακα του 6 (6 το μέγιστο): -0,32
  3. Αυτοαποτελεσματικότητα στην διαχείριση του πόνου στην κλίμακα του 60 (60 το μέγιστο): -4

Οι ψυχικές παρεμβάσεις δεν είχαν κανένα όφελος στα συμπτώματα κατάθλιψης και την φυσική λειτουργία. Επίσης δεν είχαν καμία επίδραση όσον αφορά την μείωση της χρήσης αναλγητικών μεταξύ αυτών και οπιούχα (αναφέρεται στο πλήρες άρθρο). Τέλος όσον αφορά την μείωση της έντασης του πόνου κατά 0,49 στην κλίμακα του 10, δεν τίθεται θέμα σχολιασμού.

Συμπέρασμα

Από την στιγμή που οι ψυχικές παρεμβάσεις δεν έχουν καμία θετική επίδραση όσον αφορά την φυσική λειτουργία (κίνηση) και την χρήση αναλγητικών η συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου φαίνεται πολύ περιορισμένη. Δεν θεωρώ ότι η ψυχικές παρεμβάσεις δεν έχουν καμία θέση στο θεραπευτικό πλάνο, αλλά για την ώρα δεν μπορούν να αποτελέσουν την βάση για να αντιμετωπιστεί ο χρόνιος πόνος.

Κατάθλιψη και πόνος στην μέση

Παρατηρώντας την αδυναμία των ψυχικών παρεμβάσεων στην μείωση της κατάθλιψης θυμήθηκα την συχνή συσχέτιση της με τον πόνο στην μέση. Στον πίνακα που ακολουθεί παρατηρούμε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ η κατάθλιψη αυξήθηκε κατά 0,1%, ο πόνος στην μέση εμφανίζεται μειωμένος κατά 12.4%.

Από εδώ.

Εγγραφή

Αν σας άρεσε το άρθρο, εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 247 εγγεγραμμένους.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *