Τι είδους γυμναστική παρέχει το Body Solutions;

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις από άτομα που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τις υπηρεσίες μας είναι οι εξής: Τι είδους γυμναστική παρέχει το Body Solutions;

Προπόνηση με βάρη; με ιμάντες τύπου trx; cross-training; crossfit; άρση βαρώνκυκλική προπόνηση; functional training; calisthenicspilates; yoga; Λίγο απ’ όλα;

Καταρχάς υπάρχουν διαφορετικά είδη γυμναστικής;

Το ανθρώπινο είδος αναμφισβήτητα εμφανίζει πολλές ιδιομορφίες. Μια από αυτές είναι και η ανάγκη του να ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος. Προσπαθώντας να ικανοποιήσει αυτή την ισχυρή ανάγκη της διαφορετικότητας, προοδευτικά ετικετοποίησε το σύνολο των δραστηριοτήτων του. Δεν θα διαφωνήσω ότι η δημιουργία ετικετών έπαιξε και συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της ανθρώπινης κοινωνίας.

Τι σημαίνει ο όρος γυμναστική;

Η ερμηνεία του Body Solutions για τον όρο “γυμναστική” είναι η συστηματοποιημένη σωματική κίνηση. Δηλαδή σωματική κίνηση με προκαθορισμένες παραμέτρους. Ας πάρουμε για παράδειγμα μια κυκλική φυσική δραστηριότητα όπως είναι το περπάτημα. Μπορούμε να το μετατρέψουμε εύκολα σε γυμναστική προσδιορίζοντας την ταχύτητα, τη διάρκεια και τη συχνότητα με την οποία περπατάμε. Αντιθέτως, το περπάτημα όποτε θέλουμε, με όποια ταχύτητα θέλουμε και για όση ώρα θέλουμε δεν χαρακτηρίζεται γυμναστική. Είναι σωματική κίνηση και ναι, είναι μια πολύ καλή συνήθεια. Με παρόμοιο τρόπο μπορούμε να συστηματοποιούμε κάθε είδος σωματικής κίνησης μετατρέποντάς την σε γυμναστική με πολύ υψηλότερη αποτελεσματικότητα (ευεργετική επίδραση στη μονάδα του χρόνου). Η αλήθεια είναι ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει περιορίσει κατά πολύ τις ευκαιρίες του ατόμου για γυμναστική, η οποία αποτελεί και τη βάση της “πυραμίδας σωματικής δραστηριότητας”. Με δεδομένο ότι το πρώτο επίπεδο της πυραμίδας τείνει να εξαλειφθεί για τους περισσότερους ανθρώπους των μεγαλουπόλεων, η ανάγκη για αύξηση της συχνότητας έκθεσης στο δεύτερο και τρίτο επίπεδο γίνεται σχεδόν επιτακτικό.

Τρόπος επίδρασης της γυμναστικής στους δείκτες σωματικής ευρωστίας

Δύο νόμοι από τα παλιά εξηγούν πολύ απλά για ποιο λόγο το σώμα μας αλλάζει όταν γυμναζόμαστε ή απλά κινούμαστε. Ο Julius Wolff (1836–1902) διατύπωσε με απίστευτη απλότητα  “bone in a healthy person or animal will adapt to the loads under which it is placed”. Δηλαδή τα οστά ενός υγιούς ατόμου θα προσαρμοστούν στα φορτία τα οποία υπόκεινται. Ποιο είναι το φορτίο από το οποίο κανένας αρτιμελής homo erectus (για το sapiens διατηρώ ακόμα κάποιες αμφιβολίες) δεν μπορεί να ξεφύγει; Η βαρύτητα. Παράλληλα ο Henry Gassett Davis και ο Harold Frost  διατύπωσαν με παρόμοια απλότητα ότι “Intermittent stretch causes collagenous tissues to hypertrophy until the resulting increase in strength reduces elongation in tension to some minimum level”. Κατά συνέπεια δεν προσαρμόζονται μόνο τα οστά στο στρεσογόνο ερέθισμα της βαρύτητας αλλά και οι μαλακοί ιστοί, μεταξύ αυτών και οι μυς. Με παρόμοιο τρόπο προσαρμόζεται το καρδιαγγειακό σύστημα καθώς και τα συστήματα παραγωγής ενέργειας όταν δέχονται αυξημένο στρες από την γυμναστική.

Με λίγα λόγια αυτό που εμείς σαν ασκούμενοι εκλαμβάνουμε σαν ανταμοιβή των προσπαθειών μας στην άσκηση και την κίνηση, δεν είναι τίποτα περισσότερο από προσαρμογή του σώματός μας σε ερεθίσματα που δοκιμάζουν την ομοιόσταση του ανθρώπινου οργανισμού. Το σώμα μας δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη των κινητικών και αισθητικών μας στόχων ή την ψυχική μας ικανοποίηση. Η προσαρμογή του είναι μια απόκριση στο στρες το οποίο στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα της βαρύτητας.

Ίδιοι κανόνες – διαφορετικές ετικέτες γυμναστικής

Ναι. Είναι ωραίο να αισθάνεσαι διαφορετικός έστω και για λίγο. Δυστυχώς το να αισθάνεσαι διαφορετικός δεν έχει καμία θετική επίδραση στο αποτέλεσμα του ”είδους” άσκησης που έχεις επιλέξει. Μην πέφτεις θύμα στην παγίδα της επιφανειακής και “trendy” διαφορετικότητας. H εφαρμογή αντίστασης, ο τρόπος και η δοσολογία (προοδευτικότητα) καθορίζουν πάντα το αποτέλεσμα.

Τελικά υπάρχουν διαφορετικά είδη γυμναστικής;

Όχι. Σε καμία περίπτωση. Αυτό που υπάρχει είναι διαφορετικοί τρόποι γυμναστικής για να δημιουργείς στοχευμένο στρες.

Παράδειγμα 1:

Ένα τυπικό πρόγραμμα γυμναστικής για τον μέσο ασκούμενο του Body Solutions περιλαμβάνει την πλαϊνή σανίδα. Αυτό σημαίνει ότι τα προγράμματά μας είναι τύπου pilates;

Παράδειγμα 2:

Ένα πρόγραμμα γυμναστικής για ασκούμενο του Body Solutions μπορεί να περιλαμβάνει  κάθισμα. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμά μας είναι τύπου άρσης βαρών;

Παράδειγμα 3:

Ένα πρόγραμμα γυμναστικής για ασκούμενο του Body Solutions μπορεί να περιλαμβάνει push ups. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμά μας είναι τύπου Calisthenics;

Παράδειγμα 4:

Ένα πρόγραμμα γυμναστικής για ασκούμενο του Body Solutions μπορεί να περιλαμβάνει κωπηλατική με ιμάντες (τύπου trx). Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμά μας είναι τύπου trx;

Παράδειγμα 5:

Ένα τυπικό πρόγραμμα γυμναστικής για τον μέσο ασκούμενο του Body Solutions έχει δομή τύπου full body με 3 ασκήσεις να εκτελούνται διαδοχικά. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμά μας είναι κυκλική προπόνηση;

Παράδειγμα 6:

Ένα τυπικό πρόγραμμα γυμναστικής για τον ασκούμενο του Body Solutions με κύφωση περιλαμβάνει ασκήσεις ενεργητικής θωρακικής έκτασης. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμά μας είναι τύπου yoga;

Παράδειγμα 7:

Υπάρχει άραγε είδος γυμναστικής που να μπορεί να χαρακτηριστεί μη λειτουργική (unfunctional training);! Η γυμναστική προϋποθέτει την κίνηση του σώματος. Κατά συνέπεια είναι αδύνατο μια κίνηση να χαρακτηριστεί μη λειτουργική.

Παράδειγμα 8:

Πιστεύετε ότι οι καλύτεροι αθλητές του crossfit (Dan Bailey, Rich Froning Jr, Mat Fraser, Ben Smith, Noah Ohlsen) προπονούνται με βάση το γενικό πρόγραμμα άσκησης της ημέρας (WOD); Ο Mat Fraser δηλώνει ”I train how I feel”. O Froning προτιμάει να γυμνάζεται πολλές φορές μέσα στην ημέρα αντίθετα με τον Fraser ο οποίος το δοκίμασε και τελικά διάλεξε να συνεχίσει με 1 προπόνηση την ημέρα. Κάποιοι φτιάχνουν μόνοι τους τα προπονητικά πλάνα, κάποιοι ακολουθούν το πρόγραμμα που σχεδιάζει άλλος για αυτούς. Κάποιοι έχουν μέρες όπου προπονούνται όχι και τόσο ”λειτουργικά” ακολουθώντας ένα πρόγραμμα τύπου bodybuiding. O Froning αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις του σε καρδιαγγειακό επίπεδο προσέλαβε έναν προπονητή ειδικό στην καρδιαγγειακή προπόνηση.

Με λίγα λόγια εξατομίκευση και όχι απλά WOD. Για ποιο λόγο πρέπει όσοι ασχολούνται με το crossfit να εκτελούν όλοι το ίδιο πρόγραμμα; Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας, κορυφαίος αθλητής για να ακολουθείς ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής που εξυπηρετεί καλύτερα τους στόχους και τις δυνατότητες σου.

Υπενθύμιση:

Η γυμναστική είναι η συστηματοποιημένη σωματική κίνηση.

Η πλάγια σανίδα και κάθε είδους παραλλαγή της ΔΕΝ είναι ιδιοκτησία του Joseph Hubertus Pilates (1880-1967). O Joseph Hubertus Pilates απλά ομαδοποίησε μια σειρά ασκήσεων και μέσα από συστηματικό marketing τις ταυτοποίησε με το όνομά του και το προϊόν το οποίο πουλούσε. Όλες οι ασκήσεις του σε έδαφος και μηχανήματα pilates στηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους στο νόμο της βαρύτητας και την προσαρμοστική απόκριση του ανθρώπινου οργανισμού.

Τελικά τι είδους γυμναστική παρέχει το Body Solutions;

Κάθε πρόγραμμά μας είναι προϊόν μυοσκελετικής και κινητικής διερεύνησης του εκάστοτε ασκούμενου. 

Κάθε προπονητικό πρόγραμμά είναι πλήρως εξατομικευμένο και επιστημονικά σχεδιασμένο με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Στο Body Solutions προτρέπουμε και υποστηρίζουμε την καθημερινή σωματική κίνηση – γυμναστική για τα αναρίθμητα οφέλη της στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου με όποια μορφή και αν εκφράζεται.

Όταν όμως ο στόχος είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, το προπονητικό μας σύστημα κυριαρχεί σε κάθε επίπεδο. Τα αποτελέσματα και οι μαρτυρίες των ατόμων που μας εμπιστεύτηκαν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

 

Εγγραφή

Αν σας άρεσε το άρθρο, εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 247 εγγεγραμμένους.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *