TRX. Καινοτομία και αποτέλεσμα;


TRX. Καινοτομία και αποτέλεσμα;

Οι ιμάντες τύπου trx χρησιμοποιούνται πλέον από την πλειονότητα των personal trainer για την εκτέλεση μιας πληθώρας ασκήσεων. Ουσιαστικά η γυμναστική με ιμάντες τύπου trx είναι προπόνηση αντιστάσεων. Η αντίσταση που καλούμαστε να υπερνικήσουμε προέρχεται από το σωματικό μας βάρος και το μέγεθος της μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με την θέση του σώματος (και τα σημεία στήριξης) μας σε σχέση με το σημείο πρόσδεσης των ιμάντων.

Πόσο πρωτότυπες είναι οι ασκήσεις με trx;

Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η προπόνηση αντιστάσεων προϋπάρχει αυτού του αξεσουάρ γυμναστικής. Κατά συνέπεια το σύνολο των ασκήσεων με ιμάντες είναι τροποποιημένες ασκήσεις. Πιστέψτε με. Για την δημιουργία ενός γενικού προγράμματος ασκήσεων με ιμάντες δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα. Αντιθέτως χρειάζονται επιστημονικές γνώσεις (Βλέπε εδώ και εδώ) για την κατάλληλη επιλογή, την σωστή προσαρμογή και την αποφυγή ορισμένων ασκήσεων από λιγότερο έμπειρους και πιο ευαίσθητους μυοσκελετικά ασκούμενους.

Πόσο καινοτόμος είναι ο ιμάντας προπόνησης trx;

Καθόλου. Αντίθετα το Αμερικανικό marketing είναι απίστευτο και καινοτομεί καθημερινά. Αυτή η ιστορία σε κάνει να θέλεις να γυμναστείς και εσύ με αυτούς τους ιμάντες. Πριν την πρώτη σου συνδρομή για προπόνηση trx λόγω navy seals approval, μήπως σου θυμίζει κάτι η εικόνα που ακολουθεί;

 

Ξέρω, ξέρω. Θέλετε να ρυθμίζεται το μήκος του ιμάντα. Πάμε για την καινοτόμο υπέρβαση τώρα.

Με την προσθήκη της τελευταίας εικόνας πιστεύω ότι έχουμε εξαντλήσει το θέμα καινοτομίας.

Τι λέει ο μέσος Έλληνας personal trainer για την προπόνηση με ιμάντες;

Μετά από μια σχετικά γρήγορη αναζήτηση στο google, βρήκα τα εξής:

”Πολλοί έχουν βρει την υγειά τους στην συγκεκριμένη προπόνηση. Δοκίμασε τη κι εσύ.”

”Επιτυγχάνει κάθε στόχοΠοιος είναι ο στόχος σας; Η απώλεια βάρους, η μυική δύναμη, η αντοχή; Το TRX είναι η ιδανική επιλογή γιατί σας δίνει αυτό που επιθυμείτε.”

”Το TRX είναι αυτό που έχει τον χαμηλότερο κίνδυνο τραυματισμού, επιτρέποντας σας να γυμναστείτε όσο σκληρά θέλετε. Επιπλέον, είναι κατάλληλο για άτομα που πάσχουν από μυοσκελετικές κακώσεις, με συγκεκριμένες ασκήσεις.”

”Το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των ασκήσεων βρίσκεστε ουσιαστικά στον αέρα και κρατιέστε μόνο από τον ιμάντα, έχει τα μέγιστα οφέλη στην δύναμη, την ισορροπία και την μυϊκή υπερτροφία. ”

”Οι ασκήσεις TRX κάνουν σώμα σας να λειτουργεί ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα – μπορείτε να αξιοποιήσετε το σώμα σας ως αντίσταση, έτσι ώστε να κάνετε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο από ό, τι η παραδοσιακή προπόνηση με βάρη.”

”Αύξηση της αθλητικής επίδοσης και μείωση του ποσοστού λίπους”

”Ένα πολύπλευρο όργανο γυμναστικής”  Εδώ γέλασα με τον χαρακτηρισμό ”όργανο γυμναστικής”. Μετά θυμήθηκα αυτό.

”Οι περισσότερες ασκήσεις απαιτούν την ταυτόχρονη συμμετοχή πολλών μυϊκών ομάδων μεγιστοποιώντας έτσι τα αποτελέσματα της προπόνησης τα οποία γίνονται φανερά σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με την συμβατική προπόνηση με βάρη.”

”Με 45 λεπτά TRX τη μέρα, θα γίνεις το ‘τέρας’ που θες”

”Γρήγορα αποτελέσματα”

”Καμία επιβάρυνση σε αρθρώσεις: Ίσως το πιο βασικό πλεονέκτημα των ιμάντων του TRX είναι ότι προάγει την υγεία συχνά τραυματισμένων αρθρώσεων σε αντίθεση με άλλα όργανα γυμναστικής όπως είναι οι “μπάρες”.”

”Η φιλοσοφία της προπόνησης αυτής είναι ότι εξασκούμε κινήσεις του σώματος και όχι μεμονωμένους μυς. Αυτό αποτελεί βασικό πλεονέκτημα σε αντίθεση με τις συντηρητικές μεθόδους προπόνησης, καθώς οι μυς και οι αρθρώσεις ενεργοποιούνται σε φυσιολογικές καταστάσεις και έτσι αποφεύγεται η απομόνωση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων.”

”Παρακολουθήστε το σεμινάριο TRX® Suspension Training Course L1 και μάθετε τον τρόπο να γυμνάζετε τους πελάτες σας με τον πιο πρωτοποριακό τρόπο και με τα λιγότερα έξοδα.”

Ποια είναι η γνώμη σου για τα παραπάνω;

Εν συντομία.

Μου μυρίζει ξεχασμένο power plate. Δυστυχώς δεν το πάμε καλά για άλλη μια φορά. Καλή τύχη σε όλους.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Πόσο αποτελεσματική είναι η προπόνηση με ιμάντα;

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια από τις πιο δημοφιλείς ασκήσεις με ιμάντες που είναι τα push ups. Φυσικά, τα push ups είναι και μια από τις πιο δημοφιλής αν όχι η δημοφιλέστερη άσκηση με το σωματικό βάρος.

Ποιούς μυς ενεργοποιούμε κυρίος με τα push ups;

1) Τους θωρακικούς

2) Την πρόσθια μοίρα του δελτοειδή

3) Τον τρικέφαλο βραχιόνιο

4) Τους μυς της κοιλιάς  (βλέπε εδώ)

Πόσο καλύτερα μπορούμε να γυμνάσουμε αυτούς τους μυς με την προσθήκη ιμάντα trx;

Αυτή είναι μια από τις πιο καλά σχεδιασμένες έρευνες σχετικά με το παραπάνω ερώτημα. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή την έρευνα είναι ότι συγκρίνει την αποτελεσματικότητα 4 διαφορετικών τύπων ιμάντα μεταξύ αυτών και το πολύ γνωστό σε όλους trx.

Ναι το trx δεν είναι ο μοναδικός ιμάντας στον κόσμο. Για δες και αυτές τις επιλογές:

  1. Με αγάπη από την Ιταλία το άγνωστο Flying.
  2. Το επίσης σχετικά άγνωστο και με κρυμμένους άσσους Airfit.
  3. Τέλος ένας ιμάντας που έχει τις ρίζες του στο Ολυμπιακό αγώνισμα των κρίκων.

    Stroops Body weight Gym ή Jungle Gym XT Suspension Training System.

Η ουσιαστική διαφορά διακρίνεται ανάμεσα σε ιμάντες τύπου V (trx, Flying), ιμάντες τύπου κρίκοι ενόργανης γυμναστικής (παράλληλοι μεταξύ τους) και το ξεχωριστό Airfit που εμφανίζει διάταξη V αλλά επιπρόσθετα ενσωματώνει και μια τροχαλία που φαίνεται να δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια.

Από εδώ.

Σε αυτό το βίντεο ο εξαιρετικός Tom Purvis εξηγεί με απλό τρόπο την ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε ιμάντες τύπου V και παράλληλους ιμάντες.

Ποιό ήταν το συμπέρασμα της έρευνας;

Σε συνθήκες μεγαλύτερης αστάθειας η ενεργοποίηση του ορθού κοιλιακού (eight pack) και του τρικέφαλου βραχιόνιου ήταν μεγαλύτερη. Το Airfit με την προσθήκη τροχαλίας δημιούργησε την μεγαλύτερη αστάθεια και οδήγησε στην μεγαλύτερη ενεργοποίηση αυτών των μυών.

Σε συνθήκες μεγαλύτερης σταθερότητας δηλαδή κατά την εκτέλεση των παραδοσιακών push ups στο έδαφος ευνοήθηκε η ενεργοποίηση της πρόσθιας μοίρας του δελτοειδούς ακόμα και αν η διαφορά ήταν μη σημαντική. Ακολούθησαν τα push ups με την χρήση του Jungle Gym XT Suspension Training System.

Τέλος όσον αφορά την ενεργοποίηση της κλειδικής μοίρας του θωρακικού το  Jungle Gym XT Suspension Training System κατάφερε να δημιουργήσει την μεγαλύτερη ενεργοποίηση με τους υπόλοιπους ιμάντες να μην ξεχωρίζουν σημαντικά από τα push ups στο έδαφος.

Δεν αναφέρθηκα σκόπιμα στην ενεργοποίηση του άνω τμήματος του τραπεζοειδή, τον ορθό μηριαίο και τους εκτείνοντες της σπονδυλικής στήλης (παρότι αναφέρονται στην έρευνα) καθώς τα  push ups  δεν ενεργοποιούν σε σημαντικό βαθμό τους παραπάνω μυς.

Το trx χωρίς να είναι η καλύτερη επιλογή σε σχέση με το Airfit ενεργοποίησε περισσότερο τον τρικέφαλο, τον ορθό κοιλιακό, τους ραχιαίους και το άνω τμήμα του τραπεζοειδή σε σχέση με τα push ups με στήριξη στο έδαφος. Από αυτούς τους μυς θα κρατήσουμε τον ορθό κοιλιακό και τον τρικέφαλο.

Για ποιο λόγο ενεργοποιήθηκαν παραπάνω τρικέφαλος και ορθός κοιλιακός σε συνθήκες μεγαλύτερης αστάθειας;

Ο τρικέφαλος μέσω τις μακράς κεφαλής του συμμετέχει στην σταθεροποίηση του ώμου. Μεγαλύτερη αστάθεια στην άρθρωση του ώμου θα μπορούσε να  οδηγήσει σε μεγαλύτερη ενεργοποίηση του. Τουλάχιστον της μακράς κεφαλής.

Όσον αφορά το ορθό κοιλιακό αυτό που έχω δει και πρακτικά όταν αυξάνεται η ενεργοποίηση του πλατύ ραχιαίου συνήθως αυξάνεται και η ενεργοποίηση του ορθού κοιλιακού. Από αυτή την ανασκόπηση φαίνεται ότι ο πλατύς ραχιαίος μπορεί ενεργοποιείτε περισσότερο σε συνθήκες αστάθειας.

Πως θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί περισσότερο ο ορθός κοιλιακός, ο τρικέφαλος και ο θωρακικός μυς στα push ups με στήριξη σε σταθερή επιφάνεια;

Με την προσθήκη επιπρόσθετου βάρους (βλέπε γιλέκο). Εύκολα κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί.

Γιατί να μην προσθέσω γιλέκο με βάρος και στα push ups με ιμάντες; Η ενεργοποίηση δεν θα είναι ακόμα μεγαλύτερη;

Μπορεί να είναι μεγαλύτερη αν ο κοιλιακοί του ασκούμενου μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ήδη πολύ μεγάλη ενεργοποίηση που προκαλούν τα push με ιμάντες.

Το επόμενο ερώτημα όμως είναι:

Πόσες επαναλήψεις θα μπορέσει να κάνει ο ασκούμενος με την προσθήκη βάρους και την χρήση ιμάντων σε σχέση με την στήριξη σε σταθερή επιφάνεια. Μήπως η αδυναμία σταθεροποίησης της λεκάνης έρθει νωρίτερα από την κόπωση σε τρικέφαλο βραχιόνιο, πρόσθια μοίρα δελτοειδή και θωρακικό; Η μυϊκή υπερτοφία εξαρτάται από την ένταση άλλα και τον προπονητικό όγκο του ερεθίσματος.

Σημαντικά και επιστημονικά αναπάντητα ερωτήματα;

Πόσο σίγουροι είμαστε ότι η προπόνηση με ιμάντες τύπου trx είναι κατάλληλη για όλους ακόμα και τραυματίες;

Όσον αφορά την τρίτη ηλικία : ”For three participants (27 %) TRX-OldAge led to knee, hip or thoracic spine pain” (από εδώ)

Επίσης από αυτή την ανασκόπηση της προπόνησης με ιμάντες:

”Studies were not performed in a rehabilitation setting, making
these conclusions inapplicable to an injured population”

Πόσο θεμιτή είναι η πολύ μεγάλη ενεργοποίηση των κοιλιακών για όλους τους ασκούμενους;

Aπό εδώ:

”In comparison to the standard version of the exercise, suspended push-ups appear to provide a superior abdominal muscle challenge. However, for individuals unable to tolerate high lumbar IVJ compressive loads, potential benefits gained by incorporating suspended push-ups into their resistance training regimen may be outweighed by the risk of overloading low-back tissues”

Πόσο θεμιτή είναι η πολύ μεγάλη ενεργοποίηση του ορθού κοιλιακού αναλογικά με τους άλλους μυς της κοιλιάς;

Ο προβληματισμός που ακολουθεί προέρχεται από έρευνα που για την δημιουργία αστάθειας χρησιμοποίησε ελβετική μπάλα. Από εδώ:

”Aquestion to be addressed in future research is whether the
increase in the rectus abdominus activity caused by the Swiss
ball is beneficial or whether minimizing rectus abdominus
activity is the priority for a core stability training program.”

 

Μεταμορφώνοντας τα push ups με ελάχιστο κόστος

 

Θα το κλείσω εδώ

Λέγοντας:

Μου αρέσει η επιλεκτική χρήση ιμάντων για ασκήσεις που στοχεύουν τους μυς της κοιλιάς και την σταθερότητα της ωμικής ζώνης. Επίσης για για να σπάει λίγο η προπονητική ρουτίνα στην εκγύμναση της πλάτης. Έχει καλή φορητότητα αλλά πολύ περιορισμένο ασκησιολόγιο (για τον μέσο ασκούμενο) από το οποίο μπορεί να εξαρτηθεί κάποιος.

Δεν μου αρέσει η μαζική και αλόγιστη χρήση ιμάντων επειδή κάποιος αποφάσισε να τους κάνει μόδα. Δεν θα στήριζα ποτέ ένα πρόγραμμα γυμναστικής στην αποκλειστική χρήση ιμάντων. Αν μιλάμε για την ενεργοποίηση του ορθού κοιλιακού και του τρικέφαλου βραχιόνιου το trx δεν είναι ο καλύτερος ιμάντας. Φυσικά υπάρχουν και άλλα φθηνότερα αξεσουάρ που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αστάθεια με πολύ μικρότερος κόστος και καλή φορητότητα.

Δεν πιστεύω ότι η γυμναστική με ιμάντες είναι η αποτελεσματικότερη και η πλέον καινοτόμος μέθοδος άσκησης για όλους τους αθλητές, γιαγιάδες παππούδες, τραυματίες και τον μέσο ασκούμενο. Δεν το πιστεύω επειδή η επιστημονική έρευνα σχετικά με την προπόνηση με ιμάντες είναι σε εμβρυακό στάδιο.Τέλος δεν περιμένω να αυξηθεί σημαντικά το ερευνητικό ενδιαφέρον σχετικά με την προπόνηση ιμάντων γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

 

 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφή

Αν σας άρεσε το άρθρο, εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 245 εγγεγραμμένους.

1 Comment

Add yours

+ Leave a Comment