Θωρακική έκταση από βαθύ κάθισμα


Θωρακική έκταση από βαθύ κάθισμα

Η θωρακική έκταση είναι μια κίνηση που προσπαθούμε να προάγουμε παθητικά και ενεργητικά όχι μόνο σε άτομα με αυξημένη θωρακική κύφωση. Σε αυτό το άρθρο μου  το 2017 είχα αναφερθεί στους λόγους που μπορεί να δυσκολέψουν την επιλογή των κατάλληλων ασκήσεων καθώς και στις τεχνικές επιπλοκές που μπορεί να αντιμετωπίσει ο ασκούμενος με αυξημένη θωρακική κύφωση. Στο σημερινό (σύντομο) άρθρο μου θα αναφερθώ σε μια σχετικά νέα άσκηση που έχω προσθέσει στο ασκησιολόγιο του Body Solutions για την ενδυνάμωση των εκτεινόντων της θωρακικής μοίρας.

Θωρακική έκταση από γονατιστή θέση

Μια από τις κύριες επιπλοκές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κατά την εκτέλεση ενεργητικής ή παθητικής θωρακικής έκτασης είναι ο περιορισμός της οσφυϊκής έκτασης. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται ακόμα πιο έντονα σε άτομα με αυξημένη θωρακική κύφωση. Μια από τις αγαπημένες μου ασκήσεις για τον περιορισμό – παράκαμψη αυτού του προβλήματος και την αποτελεσματικότερη στόχευση των εκτεινόντων της θωρακικής μοίρας ήταν και η θωρακική έκταση από γονατιστή θέση (βίντεο 1).

Βίντεο 1

Με αυτή την άσκηση περιορίζεται η οσφυϊκή λόρδωση αλλά δημιουργείτε και ένα απόθεμα οσφυϊκής κάμψης που μπορεί να αξιοποιηθεί κατά την τελική φάση της θωρακικής έκτασης σε κάθε επανάληψη.

Θωρακική έκταση από βαθύ κάθισμα

Επιδιώκοντας την μέγιστη ενεργοποίηση των εκτεινόντων της θωρακικής μοίρας και παράλληλα την μέγιστη  ”καθαρή” ενεργητική θωρακική  έκταση, ”δημιούργησα”  την θωρακική έκταση από βαθύ κάθισμα (βίντεο 2).

Βίντεο 2

Πλεονεκτήματα:
  1. Οσφυϊκή κάμψη κατά την αφετηριακή θέση.
  2. Απόθεμα οσφυϊκής κάμψης κατά την τελική θέση της θωρακικής έκτασης.
  3. Αφετηριακή θέση που μπορεί να ξεκουράζει άτομα με αυξημένη οσφυϊκή λόρδωση
  4. Προάγει την ραχιαία κάμψη της ποδοκνημικής.
  5. Προάγει την κάμψη του ισχίου.
  6. Επιτρέπει – αυξάνει την συμμετοχή του κάτω τραπεζοειδή στην θωρακική έκταση.
  7. Πολύ χρήσιμη κατά την προθέρμανση για ολυμπιακές άρσεις.
  8. Δεν απαιτείτε εξοπλισμός.

Θωρακική έκταση

Φωτογραφία από εδώ.

Μειονεκτήματα:

1) Δύσκολη αφετηριακή θέση για άτομα με μειωμένο εύρος ραχιαίας κάμψης στην ποδοκνημική. Παρόλα αυτά το πρόβλημα μπορεί να παρακαμφθεί με τροποποίηση της άσκησης (Βλέπε βίντεο 2) .

2) Δύσκολη αφετηριακή θέση για άτομα με μειωμένο εύρος κάμψης του ισχίου ή πολύ αυξημένο μήκος μηρού σε σχέση με το μήκος της κνήμης και του κορμού. Τα προηγούμενα μπορεί και να μπορεί να επιλυθούν (Βλέπε βίντεο 2).

3) Δύσκολη αφετηριακή θέση και επαρκή διατήρηση αυτής για άτομα με μεγάλο σωματικό βάρος και πολύ αυξημένη κοιλιακή περιφέρεια.

Παθητική θωρακική έκταση

Κλείνοντας αυτό το πρακτικό και σύντομο άρθρο θα ήθελα να αναφέρω την διευκόλυνση που ενδεχομένως να μπορεί να προσφέρει η παθητική έκταση της θωρακικής μοίρας πριν την εφαρμογή ασκήσεων ενεργητικής θωρακικής έκτασης. Στο βίντεο που ακολουθεί μια από τις λίγες φορές που η σωστή χρήση του foam roller μπορεί να διευκολύνει έστω και προσωρινά την παθητική θωρακική έκταση.

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Στο Body Solutions έχουμε αφιερώσει και αφιερώνουμε συστηματικά χρόνο στην εξέλιξη και βελτίωση προγραμμάτων για την συνολική εκγύμναση ατόμων με αυξημένη θωρακική κύφωση. Μάθε πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε πατώντας εδώ.

 

Εγγραφή

Αν σας άρεσε το άρθρο, εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 209 εγγεγραμμένους.

+ There are no comments

Add yours