10 ασκήσεις για το σώμα κάποιου, που δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτό και υποθέτουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι οι καταλληλότερες αν θέλει να αναπτύξει τους γλουτούς του, τους βραχίονες του, τους θωρακικούς του, να γίνει πιο ”δυνατός”, να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του, να μειώσει το σωματικό του βάρος, να ενισχύσει τον εγωισμό του, να μειώσει την περιφέρεια της κοιλιάς του και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.
Γιατί πρέπει να είναι 10 ασκήσεις;
Η αλήθεια είναι, ότι στο διαδίκτυο βρήκα πάρα πολλά ”άρθρα -βίντεο” που αναφέρονται και σε άλλους ιδανικούς αριθμούς όπως 4,6,7…. με παρόμοια ”ευεργετικά” αποτελέσματα όπως και οι 10 ασκήσεις.
Το δίλημμα
Φαινομενικά, ο εκάστοτε ασκούμενος βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλημμα του αριθμού αλλά και του είδους των ασκήσεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, τουλάχιστον από την δική μου σκοπιά, είναι όταν σε παρόμοιο δίλημμα βρίσκεται αντιμέτωπος και ο επαγγελματίας επιστήμονας της άσκησης. Σε αντίθεση με τον ασκούμενο, ο επαγγελματίας, είναι υποχρεωμένος να προσδιορίσει μια σειρά παραμέτρων για το πρόγραμμα του εκάστοτε ασκούμενου. Αυτή διαδικασία, αρκετές φορές είναι πραγματικά σύνθετη και απαιτεί ένα συνδυασμό από θεωρητική και πρακτική γνώση, συνυφασμένη σε αρμονία με άπλετη πρακτική εμπειρία.
Οι 10 καλύτερες ασκήσεις από έναν επαγγελματία με 10 χρόνια εμπειρία
Η αξιολόγηση της εμπειρίας ενός επαγγελματία δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε ποσοτικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή στην επίκληση Χ ετών επαγγελματικής εμπειρίας ή το πόσες ώρες εργασίας έχει στο δυναμικό του. Πολύ μεγάλη σημασία έχουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εμπειρίας του. Ένα απλό, αλλά πολύ σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό επαγγελματικής εμπειρίας είναι το είδος των ασκούμενων που έχει αναλάβει να βοηθήσει. Επίσης ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι η υπερεκτίμηση του επαγγελματικού κύρους και οι αυξημένες προσδοκίες από επαγγελματίες της άσκησης που έχουν συνεργαστεί με ”επαγγελματίες” αθλητές ομαδικών και ατομικών αγωνισμάτων.
Η δημιουργία και η καθοδήγηση ενός προπονητικού προγράμματος που αφορά έναν ασκούμενο με μεγάλη προπονητική εμπειρία, ιδανική ηλικία, χωρίς ευαισθησίες στο μυοσκελετικό του σύστημα και πολύ υψηλή λειτουργική απόδοση απαιτεί πολύ λιγότερες ικανότητες σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία για έναν ασκούμενο με μηδενική προπονητική εμπειρία, περιορισμένη λειτουργική απόδοση, μη ιδανική ηλικία και μεγάλη μυοσκελετική ευαισθησία.
Εξατομίκευση
Τα τελευταία χρόνια η λέξη εξατομίκευση χρησιμοποιείτε όλο και περισσότερο από τους επαγγελματίες της άσκησης στην προώθηση υπηρεσιών σωματικής άσκησης.
Γιατί όχι;
Αυτή η λέξη ταιριάζει πολύ ωραία με το όρο personal training.
Για την ακρίβεια αποτελεί προϋπόθεση, με την προϋπόθεση ότι είναι εφικτή:
”Η αιτιολόγηση κάθε επιλογής που συγκροτεί το προτεινόμενο πρόγραμμα άσκησης.
Παραδείγματα:
- Γιατί κάθισμα με τα γόνατα πίσω από τα δάχτυλα των ποδιών και όχι μπροστά;
- Γιατί ”ανοιχτή λαβή” και όχι ”κλειστή λαβή” στις πιέσεις στήθους με μπάρα;
Η λίστα των ερωτήσεων για κάθε πρόγραμμα που σχεδιάζουμε μπορεί να είναι ατελείωτη. Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος. Δεν είναι κακό να μην ξέρεις. Δεν είναι δυνατό να ξέρεις τα πάντα από την πρώτη στιγμή. Αυτό που είναι απαραίτητο όμως είναι η διαρκής αναζήτηση της καλύτερης απάντησης.”
Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ : ”Πόσο Personal είναι το Personal Training που πληρώνεις;”.
Διαδικασία αιτιολόγησης
Ο συνδυασμός της επιστημονικής γνώσης και των προοπτικών της για την πρακτική εφαρμογή, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας αιτιολόγησης των αποφάσεων που καθορίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε προγράμματος και των ασκήσεων που το συγκροτούν.