Έρευνα της Κίνας – Καρκίνος και φυτοφαγία (Μέρος Γ’)


Έρευνα της Κίνας – Καρκίνος και φυτοφαγία (Μέρος Γ’)

Ισχυρισμός 5

Campbell:

“Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συσχετίζεται συστηματικά αντίστροφα με την κατανάλωση 14 διαφορετικών ειδών φυτικών ινών (παρότι μόνο με ένα τύπο φυτικής ίνας η συσχέτιση είναι στατιστικά σημαντική). Ο καρκίνος του στομάχου συσχετίζεται αρνητικά με την κατανάλωση πράσινων λαχανικών καθώς και την συγκέντρωση Β-καροτίνης και βιταμίνης C στο πλάσμα που προσλαμβάνονται μόνο από φυτικές πηγές.”

Denise Minger:

“Είναι γεγονός. Συμφωνούμε για πρώτη φορά. Ο παραπάνω ισχυρισμός συμπλέει με την υπάρχουσα θεωρία όσον αφορά την προστατευτική δράση των φυτικών ινών από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η ίδια λατρεύω τα λαχανικά και θα ήθελα πολύ να είναι έτσι. Πιο κάτω η σχέση διαφόρων φυτικών ινών με τον καρκίνο του παχέος εντέρου:

Συνολική  πρόσληψη φυτικών ινών: -3
Συνολική πρόσληψη ουδέτερου απορρυπαντικού τύπου φυτικών ινών: -13
Συνολική πρόσληψη ημι-κυτταρίνης : -10
Συνολική πρόσληψη κυτταρίνης: -13
Συνολική πρόσληψη lignins που απομένει αφού αφαιρεθεί η φυτική ίνα cutin: -9
Συνολική πρόσληψη φυτικής ίνας  Cutin  : -14
Συνολική πρόσληψη  αμύλου: -1
Συνολική πρόσληψη Πηκτίνης: +3
Συνολική πρόσληψη ραμνόζης: -26 *
Συνολική πρόσληψη Fucose: 2
Συνολική πρόσληψη αραβινόζης: -18
Συνολική πρόσληψη ξυλόζης : -15
Συνολική πρόσληψη μαννόζης: -13
Συνολική πρόσληψη γαλακτόζης :-24

Το ερώτημα που προκύπτει είναι με ποιο τρόπο ακριβώς οι φυτικές ίνες προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Για παράδειγμα η πρόσληψη φυτικών ινών συσχετίζεται αρνητικά και με την σχιστοσωμίαση. Η οποία συσχετίζεται θετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου με +89 με βάση τα δεδομένα της ίδιας της έρευνας. Δηλαδή αποτελεί μια από τις ισχυρότερες προγνωστικές παραμέτρους του καρκίνου στο παχύ έντερο. Τέλος, η συσχέτιση των φυτικών ινών με τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι παρόμοια με τη συσχέτισή τους με τη σχιστοσωμίαση. Συγκεκριμένα η πηκτίνη και η Fucose που είχαν τη μικρότερη επίδραση στην εμφάνιση καρκίνου είχαν και τη μικρότερη επίδραση στην προστασία από σχιστοσωμίαση. Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι φυτικές ίνες δεν έχουν άμεση αντικαρκινική δράση στο παχύ έντερο αλλά βοηθούν στη μείωση μόλυνσης με σχιστοσωμίαση που αποτελεί και μία από τις σημαντικότερες αιτίες για εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο.

Τέλος όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι η συγκέντρωση Β-καροτίνης και βιταμίνης C στο πλάσμα έχει αρνητική συσχέτιση με τον καρκίνο του στομάχου, για άλλη μια φορά δεν υπάρχει θέμα διαφωνίας. Φυσικά το παράδοξο -πόσες φορές το χρόνο σε σχέση με το πόσα γραμμάρια λαχανικών το χρόνο- κάνει την εμφάνισή του και εδώ. Κατά πάσα πιθανότητα μια γεωγραφική μεταβλητή φαίνεται να παίζει σημαντικότερο ρόλο παρά η κατανάλωση λαχανικών γενικά.

Ημερήσια πρόσληψη πράσινων λαχανικών: +5
Φορές που καταναλώθηκαν πράσινα λαχανικά μέσα στο χρόνο: -35 **
Β-καροτένιο πλάσματος: -14
βιταμίνης C πλάσματος: -13

Η συσχέτιση της βιταμίνης C και του Β-καροτένιου είναι στατιστικά μη σημαντική.”

Ισχυρισμός 6

Campbell:

“Οι ασθένειες του δυτικού κόσμου στο σύνολό τους, συσχετίζονται σημαντικά με την αυξημένη συγκέντρωση χοληστερίνης στο πλάσμα, η οποία συσχετίζεται με αυξημένη κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων.”

Denise Minger:

“Από το βιβλίο του, γνωρίζουμε ότι ο Campbell λέγοντας ασθένειες του δυτικού κόσμου εννοεί τα καρδιακά νοσήματα, το διαβήτη, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του στήθους, τον καρκίνο του στομάχου, τη λευχαιμία και τέλος τον καρκίνο του ήπατος. Πραγματικά η συγκέντρωση χοληστερίνης στο πλάσμα συσχετίζεται θετικά με πολλές από τις παραπάνω ασθένειες.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσος: +4
Διαβήτης:+ 8
Καρκίνο του παχέος εντέρου: +44 **
Καρκίνος του ορθού: +30 *
Καρκίνος του μαστού:+ 19
Καρκίνο του στομάχου:+ 17
Λευχαιμία: +26 *
Καρκίνος του ήπατος:+ 37 *

Από τα παραπάνω φαίνεται μια εκπληκτικά μικρή συσχέτιση της χοληστερίνης με το διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Για την ακρίβεια μικρότερη ακόμα και από αυτή που εμφανίζεται ανάμεσα στην κατανάλωση λαχανικών των διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα (+25, +12). Για την ώρα όμως θα αφήσουμε στην άκρη αυτές τις δύο ασθένειες με το μικρό συντελεστή συσχέτισης και θα επικεντρωθούμε σε εκείνες τις ασθένειες που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συσχέτιση με τη συγκέντρωση χοληστερίνης στο πλάσμα. Θα ήθελα να σημειώσω ότι ο καρκίνος του στομάχου παρότι χαρακτηρίζεται σαν μια ασθένεια δυτικού τύπου από τον Campbell, τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από αυτή την ασθένεια, εμφανίζει η Κίνα. Συγκεκριμένα το 50%  των θανάτων παγκοσμίως από καρκίνο του στομάχου προέρχεται από κατοίκους της Κίνας.

Ας αρχίσουμε λοιπόν με μία βουτιά στους σκοτεινούς θαλάμους του πεπτικού συστήματος και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τι είναι αυτό που παραβλέπει ο Campbell στους καρκίνους του παχέος εντέρου και τη χοληστερίνη;

Όπως ανέφερα και παραπάνω μια ασθένεια που ονομάζεται σχιστοσωμίαση είναι προφανώς ένας ισχυρός παράγοντας ρίσκου για την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο και το ορθό.  Τα αριθμητικά δεδομένα από την ίδια την έρευνα τη συσχετίζουν  με +89*** με την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο και το ορθό. Δηλαδή αποτελεί το μεγαλύτερο παράγοντα ρίσκου ανάμεσα σε 367 καταγεγραμμένες μεταβλητές.  Αυτό, κυρίες και κύριοι αποτελεί τον ορισμό της θετικής συσχέτισης όπως φαίνεται και από  το παρακάτω γράφημα:

scisto colorectal cancer

schisto total cholesterol

Τυγχάνει όμως παρόμοια συσχέτιση με +34* να εμφανίζει η σχιστοσωμίαση με τη συγκέντρωση χοληστερίνης στο πλάσμα. Δηλαδή για κάποιο άλλο άγνωστο λόγο τα άτομα που εμφάνιζαν σχιστοσωμίαση, εμφάνιζαν και υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Είναι δύσκολο να πεις με σιγουριά για ποιο λόγο συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ενδεχομένως ανάμεσα στα γκρουπ που εμφάνιζαν σχιστοσωμίαση και αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης να υπάρχει μια τρίτη κοινή μεταβλητή όπως το μολυσμένο πόσιμο νερό ή κάποια άλλη πηγή έκθεσης στο παράσιτο που προκαλεί σχιστοσωμίαση.

Με βάση τα παραπάνω δεν θα έπρεπε να προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το  γεγονός ότι υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης συσχετίζονται με +33* με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.

total cholesterol colorectal cancers

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εάν πραγματικά η χοληστερίνη ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο και το ορθό. Για να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπέρασμα για αυτό, θα χρειαστεί να συσχετίσουμε τη χοληστερίνη και τον καρκίνο τους παχέος εντέρου και του ορθού σε περιοχές που εμφανίζουν μηδενική μόλυνση με σχιστοσωμίαση. Εάν η θεωρία του Campbell ισχύει, τότε η συσχέτιση ανάμεσα στη χοληστερίνη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού  θα συνεχίσει να υπάρχει.

total cholesterol colorectal cancers no schis

Το παραπάνω γράφημα διαψεύδει πανηγυρικά τη θεωρία αυτή, αφού η συσχέτιση ανάμεσα στη χοληστερίνη και τον καρκίνο του παχέος  εντέρου και του ορθού ανέρχεται στο μη σημαντικό +13. Έχουμε δηλαδή μια πτώση στη συσχέτιση από το +33* στο +13 αφαιρώντας τον παράγοντα σχιστοσωμίαση από το δείγμα μας. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τη συσχέτιση της μπύρας με τη χοληστερίνη +32 και με τον καρκίνο τους παχέος εντέρου και του ορθού με +40**, μπορούμε να οδηγηθούμε σε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα, αφαιρώντας εκείνες τις πόλεις με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μπύρας. Έτσι η συσχέτιση της χοληστερίνης με τους προαναφερθείς καρκίνους γίνεται αρνητική -9. Αυτό δείχνει πόσο πολύ μπορεί να επηρεαστούν τα αποτελέσματα από άλλες μεταβλητές.”

Γεωργάς:

Είναι πολύ επικίνδυνο να διαμορφώνει κανείς θεωρίες χωρίς να έχει ελέγξει πρώτα όλες τις  μεταβλητές που ασκούν σημαντική επίδραση στο ίδιο φαινόμενο. Στην περίπτωση αυτής της θεωρίας η σχιστοσωμίαση και το αλκοόλ ήταν αρκετές για να κατεδαφίσουν τελείως τη δημιουργηθείσα συσχέτιση ανάμεσα στην χοληστερίνη και τoν καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.

Ακολουθεί συνέχεια με το μέρος Δ.

Εγγραφή

Αν σας άρεσε το άρθρο, εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 207 εγγεγραμμένους.

+ There are no comments

Add yours