Έρευνα της Κίνας – Καρκίνος και Φυτοφαγία (Μέρος B’)


Έρευνα της Κίνας – Καρκίνος και Φυτοφαγία (Μέρος B’)

Ισχυρισμός 3

Campbell:

 «Για αυτούς που βρίσκονται σε ζώνη υψηλού κινδύνου για καρκίνο στο ήπαρ (λόγω χρόνιας ηπατίτιδας Β) αυξημένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων και/ή αυξημένη συγκέντρωση  χοληστερίνης στο πλάσμα συσχετίζεται με ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.»

Denise Minger:

«Για να δούμε την πραγματική επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση κρέατος στις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, στον παρακάτω πίνακα παραθέτονται τα σχετικά στοιχεία των πόλεων που εμφανίζουν τα περισσότερα περιστατικά ηπατίτιδας Β.

County Name % Infected with Hep. B Animal Products (g/day) Liver Cancer Mortality
Baoqing 19 97.9 11.00
Shuyang 19 23.1 14.57
Haimen 28 18.7 41.86
Taixing 22 23.6 32.75
Daishan 18 132.3 40.15
Huian 25 51.6 31.99
Lean 27 17.7 10.94
Nancheng 18 38.8 30.41
Xiajiang 20 75.4 11.54
Linwu 18 20.5 13.74
Zaoyang 24 24.5 5.51
Chongzuo 22 82.3 37.91
Fusui 23 33.2 59.63
Shanyang 23 6.9 7.70
Sihui 19 120.8 8.54
Zhongshan 21 148.1 13.33
Shunde 28 147.8 28.16
Dunhuang 23 43.7 5.53

Στην πρώτη στήλη εμφανίζονται οι πόλεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά ηπατίτιδας Β.

Στη δεύτερη στήλη το ποσοστό % εμφάνισης ηπατίτιδας Β σε κάθε πόλη.

Στην τρίτη στήλη η μέση ποσότητα ζωικών προϊόντων σε γραμμάρια, που κατανάλωνε ο πολίτης της κάθε πόλης.

Στην τέταρτη στήλη τα περιστατικά θανάτου ανά 1000 κατοίκους λόγω καρκίνου του ήπατος.

Το γράφημα που προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα είναι κάπως έτσι:

 animal products liver cancer

Με βάση τη θεωρία του Campbell θα έπρεπε σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα μολύνσεων (>18%) από ηπατίτιδα Β, η αυξημένη κατανάλωση κρέατος να ισοδυναμεί με περισσότερα περιστατικά καρκίνου του ήπατος. Στο παραπάνω γράφημα όμως η συσχέτιση που προκύπτει είναι μόνο +1. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραπάνω θεωρία. Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον όταν συσχετίσουμε τα διάφορα είδη ζωικών προϊόντων με τον καρκίνο του ήπατος σε αυτές τις περιοχές.

 Το κρέας συσχετίζεται με καρκίνο του ήπατος με:  -7
Το Ψάρι συσχετίζεται με: + 11
Τα αυγά συσχετίζονται με: -29
Τα Γαλακτοκομικά συσχετίζονται με: -19

Με λίγα λόγια τα ζωικά προϊόντα δεν έχουν καμία συσχέτιση με τον καρκίνο του ήπατος. Ούτε θετική, ούτε αρνητική.

Τέλος, όσον αφορά την αναφερόμενη συσχέτιση της χοληστερίνης του πλάσματος με το αυξημένο ρίσκο για καρκίνο του ήπατος, το αποτέλεσμα +37** το επιβεβαιώνει. Όταν όμως ψάχνουμε αυτή τη συσχέτιση μόνο στις πόλεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά ηπατίτιδας Β, τα αποτελέσματα για άλλη μια φορά δεν μπορούν να υποστηρίξουν την παραπάνω θεωρία.

cholesterol liver cancer

Η συσχέτιση πέφτει από το +37** στο +8. Υπάρχει μια θετική συσχέτιση αλλά σε καμία περίπτωση σημαντική. Αν ήμουν στη θέση του Campbell θα αναζητούσα συσχετίσεις ανάμεσα στον καρκίνο του ήπατος και άλλες γνωστές μέχρι τώρα παραμέτρους όπως: η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ +33*, η συνολική κατανάλωση αλκοόλ +28*, το κάπνισμα +27*, η λήψη του βαρέως μετάλλου κάδμιο +38**, την κατανάλωση κραμβέλαιου  +25* και πάει λέγοντας.

Ισχυρισμός 4

Campbell:

«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα σχετίζονται θετικά με χαμηλότερη κατανάλωση πράσινων λαχανικών και την αυξημένη συγκέντρωση απολιποπρωτεΐνης Β (ένα είδος χοληστερίνης που αποκαλείται κακή), η οποία σχετίζεται με αυξημένη κατανάλωση ζωικής  πρωτεΐνης και μειωμένη κατανάλωση φυτικής  πρωτεΐνης.»

Denise Minger:

«Ξεκινώντας να δούμε τη συσχέτιση των πράσινων λαχανικών με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Από το ερωτηματολόγιο, μέση κατανάλωση πράσινων λαχανικών τη μέρα (σε γραμμάρια):

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσος: +5
Υπερτασική καρδιοπάθεια: -4
Καρδιακή προσβολή: -8

Καμία συσχέτιση δεν δείχνει ότι η αυξημένη  κατανάλωση πράσινων λαχανικών  προστατεύει από τα  καρδιαγγειακά νοσήματα.

Από το ερωτηματολόγιο, φορές που καταναλώνεις πράσινα λαχανικά το χρόνο:

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσος: -43**
Υπερτασική καρδιοπάθεια: -36**
Καρδιακή προσβολή: -35**

Πραγματικά περίεργο. Η σημαντικότητα της συσχέτισης επιβεβαιώνεται μόνο από τις φορές κατανάλωσης μέσα στο χρόνο και όχι από την ημερήσια κατανάλωση σε γραμμάρια.

Εν συντομία η γεωγραφία παίζει καθοριστικό ρόλο  στην προσβασιμότητα των πολιτών σε λαχανικά. Ο πραγματικός προστατευτικός παράγοντας απέναντι στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων δεν θα μπορούσε να είναι τα λαχανικά αλλά κάτι άλλο.

Τέλος, οι ισχυρισμοί του Campbell για τη σχέση των καρδιαγγειακών νοσημάτων με τη συγκέντρωση απολιποπρωτεΐνης B καθώς και την επίδραση του κρέατος και των λαχανικών στα επίπεδα της επιβεβαιώνονται.

Aπολιποπρωτεΐνης B και:

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσος: +37**
Υπερτασική καρδιοπάθεια: +35*
Καρδιακή προσβολή: +35*

Συσχέτιση κρέατος και απολιποπρωτεΐνης Β: +25*

Συσχέτιση λαχανικών και απολιποπρωτεΐνης Β: -37**

Συσχέτιση ψαριού και απολιποπρωτεΐνης Β: +16

Τα προβλήματα για αυτή τη θεωρία αρχίζουν όταν προσπαθούμε να συσχετίσουμε το κρέας, με τα καρδιαγγειακά νοσήματα:

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσος: +1
Υπερτασική καρδιοπάθεια: +25*
Καρδιακή προσβολή: +5

Με το  ψάρι:

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσος: -11
Υπερτασική καρδιοπάθεια: -9
Καρδιακή προσβολή: -11

‘Η τη σχέση υπερτασικής καρδιοπάθειας και των παρακάτω τροφών:

Την πρόσληψη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων: +30 **
Πρόσληψη αυγών: -28
Πρόσληψη Κρέατος: -4
Πρόσληψη Ψαριού: -14

Το τελικό πλήγμα προκύπτει όταν αποπειραθούμε να συσχετίσουμε τη φυτική  πρωτεΐνη με τα καρδιαγγειακά νοσήματα (με βάση τα δεδομένα από την έρευνα της Κίνας):

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσος: +25*
Υπερτασική καρδιοπάθεια: -10
Καρδιακή προσβολή: -3

Και τέλος, με βάση τη σύνθετη διατροφική ανάλυση από την έρευνα της Κίνας:

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσος: +21
Υπερτασική καρδιοπάθεια: 0
Καρδιακή προσβολή: +12

Ένα από τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι για ποιο λόγο να αναφέρεται ότι η κατανάλωση λαχανικών έχει προστατευτική δράση και να μην αναφέρεται το ψάρι. Ο Campbell πετυχαίνει να αποδείξει τη σχέση του κρέατος με την απολιποπρωτεΐνη Β, αλλά όταν προσπαθεί να αποδείξει τη συσχέτιση του κρέατος με τα καρδιαγγειακά σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται επιτυχής. Θα έπρεπε να ασχολείται με το ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν σε αύξηση της απολιποπρωτεΐνης Β και παράλληλα των καρδιαγγειακών νοσημάτων.»

Γεωργάς:

Για άλλη μια φορά η σκοπιμότητα του Campbell είναι εμφανής. Θέλει με κάθε τρόπο να επιβεβαιώσει την υπόθεσή του και όχι να βρει το τι πραγματικά συμβαίνει.

Η συνέχεια σύντομα…

Εγγραφή

Αν σας άρεσε το άρθρο, εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 194 εγγεγραμμένους.

+ There are no comments

Add yours