Έρευνα της Κίνας – Καρκίνος και Φυτοφαγία (Μέρος Α’)


Έρευνα της Κίνας – Καρκίνος και Φυτοφαγία (Μέρος Α’)

“Ακόμα και μικρή αύξηση στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ασθένεια.”

Αυτά είναι τα λόγια του T. Colin Campbell από ένα συνέδριο επιδημιολογίας, παραπέμποντας σε σημαντικές συσχετίσεις που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος  “China-Cornell-Oxford”.

Η έρευνα της Κίνας είναι ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2005 από τους T. Colin Campbell, Jacob  Gould  Schurman ομότιμο  καθηγητή  διατροφικής βιοχημείας στο πανεπιστήμιο του Cornell  και των Thomas M. Campbell  (γιο του T. Colin Campbell). Τα στοιχεία που παραθέτονται στο βιβλίο αυτό προέρχονται από το πρόγραμμα “China-Cornell-Oxford” το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των πανεπιστημίων  Cornell και Oxford καθώς και τη συνεργασία της Κινεζικής Ακαδημίας Προληπτικής Ιατρικής. Το πρόγραμμα διήρκησε 20 χρόνια. Το δείγμα συγκροτούσαν 6.500 πολίτες προερχόμενοι από 65  αγροτικές πόλεις της Κίνας. Η έρευνα  μελέτησε  τη συσχέτιση  ανάμεσα στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων και την εκδήλωση ασθενειών όπως διάφορα είδη καρκίνου, διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, οστεοπόρωση και εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος. Ο T. Colin Campbell ήταν ένας από τους διευθυντές της έρευνας.

Το βιβλίο και το πρόγραμμα “China-Cornell-Oxford” αποτέλεσαν και αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα όσων ακολουθούν, πιστεύουν και προτρέπουν  την αποκλειστική φυτοφαγία.

Τα ερωτήματα που προέκυψαν από αυτή την έρευνα ήταν πολλά. Χρειάστηκε χρόνο και πολύ προσεκτική στατιστική ανάλυση όλων των δεδομένων της έρευνας μέχρι να φανεί η πραγματική αλήθεια. Μια απλή ανάγνωση των συσχετίσεων όπως παραθέτονται στο βιβλίο εύκολα μπορεί να πείσει το μέσο αναγνώστη για το πόσο επικίνδυνο είναι το κρέας και τα παράγωγά του. Προσωπικά δεν πίστεψα ποτέ στη δαιμονοποίηση του κρέατος. Το γεγονός ότι τρώγαμε κρέας από την πρώτη στιγμή ύπαρξής μας στη γη ήταν αρκετό για να μην ασχολούμαι με τέτοιου είδους θεωρίες. Ο κύριος λόγος που με ώθησε να αναζητήσω  χειροπιαστά στοιχεία για το δισυπόστατο της παραπάνω θεωρίας ήταν η άποψη που όφειλα να έχω για το θέμα όταν με ρωτούσαν οι πελάτες μου.

Για καλή μας τύχη η Denise Minger είχε τις ικανότητες και διέθεσε τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να αποδείξει με νούμερα και στατιστικές ότι οι κύριοι ισχυρισμοί της έρευνας δεν ευσταθούν. Στη συνέχεια θα παραθέσω μεταφρασμένα μερικά από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ορθή και αντικειμενική στατιστική ανάλυση των δεδομένων της έρευνας “China-Cornell-Oxford” από τη χωρίς προκαταλήψεις Denise Minger:

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ισχυρισμός 1

Campbell :

“Η χοληστερίνη του πλάσματος σε συγκεντρώσεις 90-170 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο συνδέεται θετικά με τα περισσότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο. Η χοληστερίνη του πλάσματος συσχετίζεται θετικά με την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης ενώ συσχετίζεται αρνητικά με την κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης.”

Denise Minger :

“Είναι γεγονός ότι στην έρευνα της Κίνας η χοληστερίνη συσχετίζεται με διάφορα είδη καρκίνου (όχι όμως με καρδιαγγειακά νοσήματα). Επίσης η χοληστερίνη συσχετίζεται θετικά με την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης  και αρνητικά με την κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης.

Δεν υπάρχει όμως καμία σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στα διάφορα είδη καρκίνου και την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης: (* = p<0.05, ** = p<0.01, και *** = p<0.001. Δηλαδή όσο περισσότερα * τόσο μεγαλύτερη η στατιστική σημαντικότητα)

Λέμφωμα: -18
Καρκίνος του πέους: -16
Καρκίνος του ορθού: -12
Καρκίνος της ουροδόχου κύστεως: -9
Καρκίνος του παχέος εντέρου: -8
Λευχαιμία: -5
Ρινοφαρυγγικός καρκίνος: -4
Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: -4
Καρκίνο του παχέος εντέρου: -3
Καρκίνος του ήπατος: -3
Καρκίνο του οισοφάγου: +2
Καρκίνος του εγκεφάλου: +5
Καρκίνος του μαστού: +12

Αντίθετα στην περίπτωση  της φυτικής πρωτεΐνης:

Ρινοφαρυγγικός καρκίνος: -40 **
Καρκίνος του εγκεφάλου : -15
Καρκίνος του ήπατος: -14
Καρκίνος του πέους: -4
Λέμφωμα: -4
Καρκίνο της ουροδόχου κύστεως: -3
Καρκίνος του μαστού: +1
Καρκίνο του στομάχου: +10
Καρκίνος του ορθού: +12
Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: +12
Καρκίνο του παχέος εντέρου: +13
Λευχαιμία: +15
Καρκίνο του οισοφάγου: +18
Καρκίνος του παχέος εντέρου: +19

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η μέση συσχέτιση της ζωικής πρωτεΐνης με τα διάφορα είδη καρκίνου είναι +3 ενώ η μέση συσχέτιση της φυτικής πρωτεΐνης ανέρχεται στο +12. Για πoιό λόγο λοιπόν το κρέας να συνδέεται τόσο έντονα από την έρευνα με τα διάφορα είδη καρκίνου;

Επίσης αυτό που παραλείπει να αναφέρει στην έρευνα ο Campbell είναι ότι τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα επηρεάζονται και από άλλες παραμέτρους εκτός από τη ζωική πρωτεΐνη και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Συγκεκριμένα κατά +32* για τη σχιστοσωμίαση και στο +30* για την ηπατίτιδα Β.”

Ισχυρισμός 2

Campbell:

“Ο καρκίνος του μαστού συσχετίζεται με την κατανάλωση ζωικού λίπους (που συσχετίζεται με την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης) και αντίστροφα με την ηλικία εμμηναρχής (οι γυναίκες που εμφανίζουν καθυστερημένα έμμηνο ρύση για 1η φορά έχουν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού).”

Denise Minger:

“Τα δεδομένα της έρευνας έδειξαν  ότι όντως  υπάρχει μια μη σημαντική αρνητική συσχέτιση, ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και την ηλικία εμμηναρχής της τάξεως του -20. Επίσης από τα δεδομένα προκύπτει μια μη σημαντική θετική συσχέτιση της τάξεως του +18 ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και το ποσοστό λίπους που περιέχει το διαιτολόγιο. Επίσης μια μη σημαντική θετική συσχέτιση της τάξεως του +22 με τη συνολική κατανάλωση λίπους σε γραμμάρια. Το ερώτημα όμως είναι, μήπως υπήρχαν και άλλες διατροφικές ή συνήθειες τρόπου ζωής που συσχετίζονταν θετικά με τον καρκίνο του μαστού και καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας; Ναι υπήρχαν.

Το επίπεδο της γλυκόζης: +36 **
Κατανάλωση Κρασιού: +33 *
Η κατανάλωση αλκοόλ: +31 *
Ετήσια κατανάλωση φρούτων:+ 25
Ποσοστό του πληθυσμού που εργάζονται στη βιομηχανία:+ 24
Εξαχλωροκυκλοεξάνιο στα τρόφιμα: +24
Επεξεργασμένα άμυλο και κατανάλωση ζάχαρης: +20
Κατανάλωση Καλαμπόκι: +20
Καθημερινή κατανάλωση μπύρας:+ 19
Κατανάλωση οσπρίων:+ 17  ”

Γεωργάς:

Δηλαδή ενώ υπήρχαν παράμετροι που αξιολογήθηκαν από την έρευνα και αποδείχτηκε ότι η  συσχέτιση τους  με τον καρκίνο του μαστού ήταν σημαντικότερη από το λίπος, παραγκωνίστηκαν! Η προκατάληψη της έρευνας απέναντι στην κατανάλωση κρέατος είναι εμφανέστατη.

Ακολουθεί το Β’ μέρος.

Εγγραφή

Αν σας άρεσε το άρθρο, εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 207 εγγεγραμμένους.

24Comments

Add yours
 1. 1
  Ανδρέας Ζουρδός

  Γιώργο μπράβο για την μετάφραση. Από τα πιο σημαντικά άρθρα πάνω στο θέμα αυτό

  • 2
   Ανώνυμος

   ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΛΕΤΕ ΚΑΠΙΟΙ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΑΤΟΜΑ ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ YOU TUBE ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΑΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΑΠΛΑ ΣΤΑΑΜΤΩΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΖΩΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΡΩΓΩΝΤΑΣ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΧΥΜΟΥΣ.ΟΠΟΤΕΣ ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΖΩΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΑΠΛΑ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΑΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ,

   • 3
    Ανώνυμος

    Σωστός.Εχει αποδειχθεί χιλιάδες φορές.
    Γιατί βγάζουν τέτοιες βλακειες δεν γνωρίζω.
    Κάποια συμφεροντα όπως παντα.

 2. 4
  INHEALTHANDDISEASE

  Οι προσωπικές μαρτυρίες αφορούν τα θρησκευτικά δόγματα και όχι την αποδεικτική διαδικασία της επιστήμης. Η Chinese Study εξυπηρετεί τις προκαταλήψεις των σχεδιαστών της και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ορθότατα από τον κ. Γεωργά. Επίσης να σας υπενθυμίσω ότι ήδη τρέχουν κλινικές μελέτες αποκλειστικής πρωτεινοφαγίας σε καρκινοπαθείς επειδή υπάρχουν πειστικές ενδείξεις περί ωφέλιμων δράσεων. Θελετε να τα γράψω και με κεφαλαία;

 3. 5
  Ανώνυμος

  Προσωπική μαρτυρία ενός άθεου (συγκεκριμένα του γράφοντος): πάντα ήμουν φιλάσθενος. Συνέχεια, με ψύλλου πήδημα, ανέβαζα πυρετούς. Τον τελευταίο χρόνο είμαι αυστηρά χορτοφάγος. Όσες φορές πήγαινα να αρρωστήσω η αδιαθεσία ή (σπανιότατα) ο ελαφρύς πυρετός υποχωρούσε από μόνος του με ένα καλό ύπνο. Έτυχε πόσες φορές να εκτεθώ σε συνθήκες που κανονικά θα κρυολογούσε κάνεις και το μόνο που πάθαινα ήταν να ερεθίζονται τα λαιμά μου και μετά από πάνω-κάτω 15 ώρες να επανέρχονται στα κανονικά τους. Με λίγα λόγια εδώ και ένα χρόνο δεν κατάφερε αρρώστια να με καταβάλει.
  Ποιο θρησκευτικό δόγμα εξυπηρέτησε αυτή η μαρτυρία;

 4. 6
  Γεωργάς Γεώργιος

  Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ξεκαθαρίσω το εξής: Η μετάφραση αυτού του άρθρου ποτέ δεν είχε σκοπό οι χορτοφάγοι που αισθάνονται καλά με τις διατροφικές τους επιλογές να συμπεριλάβουν το κρέας ξανά στην διατροφή τους. Για την ακρίβεια δεν με ενδιαφέρει ποιες είναι οι διατροφικές επιλογές των συμπολιτών μου. Αυτό το οποίο δεν ανέχομαι είναι τρομολάγνους, φυτοφάγους, φανατισμένους και μισότρελους ψευδό επιστήμονες που προσπαθούν να επιβάλουν τις διατροφικές τους συνήθειες σε όσους απολαμβάνουν να καταναλώνουν κρέας. Όταν λες κάτι που αφορά την υγεία άλλων ανθρώπων πρέπει να μπορείς να το υποστηρίξεις και με τα ανάλογα επιστημονικά στοιχεία, όχι με πάθος, υποκειμενισμό και φανατισμό.

  Ανώνυμε θα μπορούσα να σου περιγράψω μια ιστορία παρόμοια με την δικιά σου χωρίς να έχω υπάρξει φυτοφάγος. Έχοντας υπάρξει άτομο που κατανάλωνε κρέας 2 -3 φορές την εβδομάδα σε ένα γεύμα. Ήμουν και εγώ ασθενικός, με χαμηλό αιματοκρίτη (αιμοσφαιρίνη 12-13). Τα τελευταία 3 χρόνια που τρώω κρέας 2-3 φορές την ημέρα νιώθω πιο υγιής, παραγωγικός και δυνατός από ποτέ. Η αιμοσφαιρίνη μου βρίσκεται στο 16-17 (μπορώ να δίνω αίμα 4 φορές το χρόνο) και δεν νοσώ περισσότερο από 24 ώρες (χωρίς συνάχι και πόνο στο λαιμό) παρ’ ότι εργάζομαι σε ένα χώρο γεμάτο αρρώστους.

  Θα μπορούσα να γενικεύσω και να κάνω κρεατοφαγικές συστάσεις. Δεν τις κάνω όμως. Επίσης, η παραπάνω μετάφραση, σε κανένα σημείο της δεν κάνει κρεατοφαγικές συστάσεις.

  • 7
   Ανώνυμος

   Μιστερ,αυτοί που απολαμβάνουν το κρέας και το τσιγάρο,θα πρέπει να ξέρουν ότι θα απολαύσουν και μια σοβαρή ασθένεια αργά η γρήγορα, που θα συντομευσει την ζωή τους.Η φύση δεν μας έκανε με δόντια τιγρίσια, ούτε με έντερα σαρκοφάγου.Επίσης δεν έχουμε στο κεφάλι κανένα φουγάρο για να φεύγουν οι καπνοί.
   Σας έπεισα κ.Επιστημονα;

   • 8
    Γεωργάς Γεώργιος

    Οχι. Αναρωτιέμαι αν η φύση σας έκανε για να χρησιμοποιήτε πληκτρολόγιο και να κάθεστε μπροστά σε μια οθόνη. Να οδηγείτε αυτοκίνητο και να κοιμάστε σε κρεβάτι. Να επισκέπτεστε το γιατρό όταν είστε άρρωστος. Σας προτείνω λοιπόν, άμεση μετακόμιση σε σπηλιά στην ζούγκλα, κοντά στην φύση.

 5. 9
  Ανώνυμος

  Οι κρεοφαγικές συστάσεις γίνονται έμμεσα και είναι προφανείς.
  Από το άλλο μέρος το ότι οι επιστήμονες θέλουν συνήθως να επιβεβαιώνουν τη δική τους άποψη είναι αλήθεια και, αν όντως ήταν αυτή η περίπτωση, τότε έπρεπε κάποιος να αντικρούσει την έρευνα αυτή για τον τρόπο που έγινε. Αλλά το ίδιο συμβαίνει βέβαια και με την αντίθετη άποψη. Επίσης τα μεγάλα συμφέροντα βρίσκονται στη μεριά του κρέατος και των γαλακτοκομικών και επομένως περισσότερες πιθανότητες θα μπορούσε να εικάσει κανείς για κακή προαίρεση στην παραπάνω αντίκρουση. Οι πολέμιοι της φυτοφαγίας εξάλλου δεν επιχειρούν να την καταρρίψουν, αλλά να δημιουργήσουν τέτοια σύγχυση ώστε κανείς να παραιτηθεί από το ψάξιμο του σωστού και να μείνει στις συνήθειές του.

  Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι σε μερικούς ανθρώπους μάλλον το κρέας ταιριάζει περισσότερο. Επιπλέον η υγεία είναι ζήτημα πολυπαραγοντικό όπως σωστά επισημάνθηκε παραπάνω και πρέπει να ερευνώνται όλα τα στοιχεία. ΑΛΛΑ σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί σοβαρά ότι οι ορμόνες και τα αντιβιοτικά στο κρέας και το γάλα κάνουν καλό σε κανέναν και αν κανείς τα αντέχει, αυτό μπορεί να σημαίνει πως έχει εκ των προτέρων γερό οργανισμό και μπορεί να αντιστέκεται σε αυτά.

 6. 10
  Ανώνυμος

  Δεν ξερω να το πω επιστημονικα,εγω ειμαι απο την ικαρια.
  Τρωμε τα παντα πινουμε κρασι και ζουμε πολυ!!!
  Δεν εχουμε ομως κατι πολυ βασικο το οποιο εχετε ολοι εσεις….
  …ΑΓΧΟΣ!!!!

 7. 12
  Ανώνυμος

  ο γεωργας με ενα πτυχιο τεφαα λεει τρελοεπιστημονα τον ανθρωπο που επι 20 χρονια περιοδευε τον πλανητη…αντε αγορι μου κανε καμια καμψη σε καμια τυπισσα με κολαν,η αλλη η denise 25 χρονων αγραμματη της στελνουμε μυνηματα και ουτε απανταει για νεες ερευνες γυρω απο το κοκκινο κρεας…ΟΥΣΤ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ

  • 13
   Γεωργάς Γεώργιος

   Δεν βρίσκω κάποιο εποικοδομητικό νόημα σε φτηνό σχόλιο κάποιου που κρύβεται πίσω από την ανωνυμία. Παρόλα αυτά η δημοσίευση του θα δώσει την ευκαιρία σε άλλους αναγνώστες αυτής της μετάφρασης, να καταλάβουν τον τρόπο σκέψης και έκφρασης《μορφωμένων》ακόλουθων της εκάστοτε αυθεντίας.

  • 14
   Ανώνυμος

   Δεν πιστεύουμε κάποιον επειδή έχει “πτυχία”, ούτε επειδή “περιοδευε τον πλανητη”.
   Αυτοί είναι λόγοι για να πιστέψει κάποιον η γιαγιά μου, που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

   Πιστεύουμε κάποιον όταν κρίνουμε την μελέτη του, αυτά που λέει και όταν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία.

   Φυσικά δεν περιμένω αυτό να το καταλάβει κάποιος που γράφει “ΟΥΣΤ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ”, ενώ όπως φαίνεται ο ίδιος δεν γνωρίζει τη διαφορά πεζών/κεφαλαίων και αγνοεί την ύπαρξη τόνων. Το αναφέρω απλά γιατί μπορεί να βοηθήσει κάποιους άλλους να καταλάβουν.

 8. 15
  Ανώνυμος

  Γεωργα Γιωργο λες οτι ναναι σε ΠΑΜΠΟΛΛΑ σημεια που αν τα κανω copy θα παθω συνδρομο καρπιαιου σωληνα.Διαβασε ΒΑΣΙΚΗ ανθρωπινη βιολογια,δες πως ειναι φτιαγμενος ο ανθρωπος και δεν μπορεις με 2 πραγματα που λες να θες να καταρριψεις γιγαντες του χωρου οπως ο Καμπελλ,Ορνις,Εσσελσταιν κτλ.Σε καποια ουτε εγω συμφωνω και ειμαι φυτοφαγος (ΟΧΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ) δεν τρωω χορτα,αλλα στην τρομακτικη πλειοψηφια αυτων που λενε εχουν δικιο.

  • 16
   Γεωργάς Γεώργιος

   Ανώνυμε. Το παραπάνω είναι μετάφραση σε ποσοστό 99%. Η σειρά των άρθρων δεν αναφέρεται σε δύο πράγματα, αλλά αναρίθμητα σφάλματα εσκεμένα ή μή, από τα δεδομένα που ο ίδιος ο Κάμπελ συνέλεξε και διέθεσε στο κοινό. Αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στην τυφλή αποδοχή 《ΓΙΓΑΝΤΩΝ》και την πιθανότητα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα θα προτιμήσω το δεύτερο. Είμαι ανοιχτός σε μαθήματα βασικής ανθρώπινης βιολογίας και επιστημονικής αντιπαράθεσης ακόμα και απο έναν ανώνυμο. Ακολουθώντας τυφλά θεωρίες γιγάντων και την επίκλιση αυθεντιών η γή ακόμα θα ήταν το κέντρο του κόσμου με τον Ήλιο να περιστρέφετε γύρω της.

 9. 17
  Ανώνυμος

  Ας κανει ο καθενας στη ζωη του ο,τι νομιζει για σωστο.Αυτο που δεν μπορουμε να καταλαβουμε ειναι οτι ολοι οι ανθρωποι δεν σκεφτονται με τον ιδιο τροπο. Προσωπικα ειμαι υποστηρικτης της φυτοφαγιας με προσωπικες εμπειριες αποτελεσματων καποιων ασθενειων. Ως εκει ομως μην τρελαινομαστε αν καποιοι ανθρωποι δεν ασπαζονται τις ιδεες μας γιατι αν εμμενουμε στην αποψη μας με τροπο ‘φασιστικο’ κατανταει βλακεια. Σεβασμος πρωτα απο ολα

 10. 18
  Jotun Heim

  Τα στοιχεια και οι πραγματικες περιπτωσεις ασθενειων (που η διαιτα παιζει εναν ρολο απλα,ειναι πολλοι οι παραγοντες) ειναι εκει εξω ειτε καποιος θελει να τα δει επιστημονικα (την τελευταια δεκαετια ολοι την εχουν δει επιστημονες μη χεσω) ειτε καποιος θελει να τα δει απλα λογικα και εμπειρικα μεσω του οικογενειακου του περιβαλλοντος κτλ.Τα κρεατα και ειδικα τα κοκκινα συνεχως αποδεικνυουν τι κανουν στην υγεια.Ο καθενας ακολουθει οτι νομιζει.In the end.Death is inevitable but suffering is optional.Καλη σας ορεξη.

  • 19
   Γεωργάς Γεώργιος

   Jotun Heim θα ήθελα να μας παραθέσετε τα επιστημονικά στοιχεία που έχετε στην διάθεση σας, όσον αφορά το τι κάνουν τα {κρέατα} στην υγεία των ανθρώπων. Επίσης διαισθάνομαι ότι η παρένθεση σας (την τελευταια δεκαετια ολοι την εχουν δει επιστημονες μη χεσω) απευθύνεται σε όσους επιστήμονες δεν συμφωνούν με τις προσωπικές σας αντιλήψεις, σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Όσον αφορά την ολοκλήρωση του σχόλιου σας {In the end.Death is inevitable but suffering is optional} μου θυμίζει τις δώδεκα εντολές. Ο συνδυασμός προσωπικών και οικογενειακών εμπειριών δεν έχει καμία σχέση και δεν πρέπει να συγχέεται με την επιστήμη και την μεθοδολογία της έρευνας. Ή ίδια επιστήμη και τα άτομα που την υπηρετούν κατά καιρούς, επέτρεψε σε εσάς και την οικογένεια σας να ζείτε κατά μέσο όρο περισσότερο και με πολύ υψηλότερο βιωτικό επίπεδο. Να προστατεύσετε από το κρύο και τις αρρώστιες. Να καλύπτεται αποστάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα να επικοινωνείτε με όλο τον κόσμο χωρίς να περάσετε το κατώφλι του σπιτιού σας και να καλύπτεται τις διατροφικές σας ανάγκες χωρίς να αναλώνεται το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας για αυτό.

   • 20
    Panagiotis Charalampopoulos

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έβαλε το κόκκινο κρέας στην ίδια κατηγορία με το κάπνισμα ή κάνω λάθος????
    Οπότε ας καπνίσουμε και 2-3 τσιγάρα την ημέρα.
    ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗ.
    ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΥΓΙΕΙΣ Η ΓΥΜΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ.
    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥΣ ,ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΠΡΟΚΟΛΟ.ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΙΣ ΜΠΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΥΖΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΛΟΗ.

    Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΟΤΙ ΟΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ( ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ) ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΕΥΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΒΑΔΕΣ.

    ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΡΧΕΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΙΟΛΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΣΕΤΕ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ,ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΛΙΑ.

    ΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΑΝ ΚΟΨΟΥΝ ΤΙΣ ΜΠΡΙΖΟΛΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙΑ

    όσο για τα άτομα που “υπηρετούν’ την επιστήμη και τις υπηρησίες τους προς την ανθρωπότητα αφήστε το καλύτερα.!!!!

    Σου δίνουν την εντύπωση πως το μόνο που έμαθαν στις σχόλες ήταν πως να συνταγογραφούν φάρμακα, και πως να λένε στον ασθενή αυτά που θέλει να ακούσει……μέχρι την επόμενη επίσκεψη φυσικά γιατί το μαγαζί θα πρέπει να δουλέψει κιόλας.

    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ

    • 21
     Γεωργάς Γιώργος

     Κύριε Χαραλαμπόπουλε.

     Ξεκινήσατε το σχόλιο σας αναφέροντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην ίδια βλαπτική κατηγορία με το κάπνισμα. Με υποχρεώνεται να σας ζητήσω να μοιραστείτε μαζί μας, το που βρήκατε την εν λόγω ανακοίνωση του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας.

     Κατόπιν γράφετε,

     ”όσο για τα άτομα που “υπηρετούν’ την επιστήμη και τις υπηρησίες τους προς την ανθρωπότητα αφήστε το καλύτερα.!!!!”

     Να υποθέσω ότι αναφέρεστε σε διαφορετικούς επιστήμονες από αυτούς που εκπροσωπούν τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας;
     Φαίνεται ότι επικαλείστε την επιστήμη κατά προτίμηση και όπου εξυπηρετεί (η νομίζετε ότι εξυπηρετεί) τις προκαταλήψεις σας.

     Τέλος, μεγάλη εντύπωση μου έκανε και αυτή σας η “πρόταση”:

     “Οπότε ας καπνίσουμε και 2-3 τσιγάρα την ημέρα.
     ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗ.
     ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΥΓΙΕΙΣ Η ΓΥΜΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ.”

     Διαβάζοντας την, δίνεται την εντύπωση ότι τα γυμνασμένα άτομα μπορούν να καπνίζουν.

     Γενικότερα, το σχόλιο σας μου δίνει την αίσθηση ότι δεν διαβάσατε όλη την σειρά των άρθρων με την απαραίτητη ηρεμία και προσοχή, με αποτέλεσμα ο σχολιασμό σας να είναι τελείως άστοχος.

     Ακόμα πιο πιθανό είναι, να μην είστε σε θέση να κατανοήσετε όλα όσα ενδεχομένως διαβάσατε.

     Σας εύχομαι να μην χρειαστείτε ποτέ την βοήθεια της ιατρικής επιστήμης.

     • 22
      Panagiotis Charalampopoulos

      Αγαπητέ κύριε Γεωργά.

      Αναμφίβολα ξέρετε να σφάζετε με το βαμβάκι και σχόλια για την διανοητική μου κατάσταση δεν σας τιμούν.

      τα πτυχία και οι διακρίσεις δεν είναι αποκλειστικό σας επίτευγμα ούτε τα δίνουν τα πανεπιστήμια σε ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν.

      Οι επιστήμονες που αναφέρομαι είναι όλοι αυτοί οι ειδήμονες εκεί έξω ( τους οποίους έχω χρειαστεί πολλές φόρες δυστυχώς κυρίως για ορθοπεδικά θέματα) που κατά κύριο λόγο λειτουργούν με τη λογική της οικονομικής εξαργύρωσης των προσπαθειών και εξόδων που έκαναν μέχρι να γίνουν “ειδικοί”.
      και υπό αυτό το πρίσμα μόνο συνταγογραφουν , δίνουν φάρμακα,κάνουν επεμβάσεις και πότε στο μυαλό τους δεν έχουν τον παράγοντα διατροφή ή εναλλακτική θεραπεία.

      παγκοσμιος Οργανισμος Υγείας press release nr. 240/26-10-2015.

      Ξέρω ότι θα” πιαστείτε” από την οποιαδήποτε λέξη για να υπερασπίσετε την αγαπημένη σας συνήθεια και με περισπούδαστο επιστημονικό ύφος να με βγάλετε φάουλ.

      Τις εξηγήσεις σας θα τις δεχόμουν πιο εύκολα εαν διαπίστωνα από το βιογραφικό σας ότι έχετε την διατροφική κατάρτιση να κρίνετε τον campell και να υποστηρίξετε την κυρία Minger.

      θα παρακαλούσα να μοιραστείτε και εσείς μαζί μας όλες αυτές τις έρευνες που σας έπεισαν για τις ευεργετικές επιπτώσεις της κατανάλωσης κρέατος στις ποσότητες που εσείς τρώτε, καθώς και πιο γιατρός τις συστήνει.

      ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΡΙΝΩ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΣΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟ ΓΝΩΣΤΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ( ΜΑΛΙΣΤΑ ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΡΘΩ ΝΑ ΜΕ ΔΕΙΤΕ).

      ΚΡΙΤΙΚΑΡΩ ΤΗΝ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΕΞΙΣΩΝΕΤΕ ΕΝΑ ΓΝΩΣΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 6500 ΑΤΟΜΑ ΜΕΣΩ ΦΗΜΙΣΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ( ο οποιος ειναι 80 ετων και εξακολουθει να δουλευει και να ζει χωρις φαρμακα) ΜΕ τρομολάγνους, φυτοφάγους, φανατισμένους και μισότρελους ψευδό επιστήμονες που προσπαθούν να επιβάλουν τις διατροφικές τους συνήθειες σε όσους απολαμβάνουν να καταναλώνουν κρέας.

      ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΛΑΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ.

      ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΜΟΝΟ Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΙΤΑ.

      ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΓΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΗΣ.

      ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ¨ΘΑ ΤΡΩΩ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ” ΚΑΙ ΟΤΙ ΓΙΝΕΙ

      γνωρίζετε όμως να μας πείτε τι μπορεί να κάνει η τόσο μεγάλη κατανάλωση κρέατος σε ανθρώπους παχύσαρκους , ηλικιωμένους και αγύμναστους σε βάθος χρόνου?

      ΘΑ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ EARTHLINGS DOCUMENTARY ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΣΑΣ ΧΑΛΑΣΩ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

      ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ …… ο “καθυστερημένος και τρομολαγνος vegan”

      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠOYΛΟΣ
      ΜΑΡΟΥΣΙ

      Eυχαριστω για την φιλοξενία και το χρόνο σας.

      Eευπρόσδεκτο το όποιο σχόλιο σας στο acharnaikos@gmail.com απ’ευθείας.

     • 23
      Γεωργάς Γιώργος

      Κύριε Χαραλαμπόπουλε θα ξεκινήσω την απάντηση μου στο τελευταίο σας σχόλιο ορμώμενος από την τελευταία σας πρόταση: “ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ …… ο “καθυστερημένος και τρομολαγνος vegan”

      Μου κάνει εντύπωση που αποδίδεται τέτοιους χαρακτηρισμούς στον εαυτό σας. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπονόησα τίποτα απ΄ όσα αναφέρεται.

      Αντιθέτως είπα:

      ”Γενικότερα, το σχόλιο σας μου δίνει την αίσθηση ότι δεν διαβάσατε όλη την σειρά των άρθρων με την απαραίτητη ηρεμία και προσοχή, με αποτέλεσμα ο σχολιασμό σας να είναι τελείως άστοχος.

      Ακόμα πιο πιθανό είναι, να μην είστε σε θέση να κατανοήσετε όλα όσα ενδεχομένως διαβάσατε.”

      Προσωπικά δεν βρίσκω κάτι μεμπτό στο να μην κατέχει κάποιος την απαραίτητη γνώση για κάποια θέματα.

      Θεωρώ όμως πολύ κακό να εκφέρει άποψη με περίσσια πάθους και σιγουριάς ότι κατανοεί το θέμα που πραγματεύεται.

      Για να καταλάβετε ότι πραγματικά δεν κατανοείτε όσα διαβάζεται και διαστρεβλώνεται (κατά πάσα πιθανότητα χωρίς να το θέλετε) τα όσα διαβάζετε σχετικά με το θέμα σας παραθέτω το συμπέρασμα του press release nr. 240/26-10-2015. που παραθέσατε.

      ”Programme classified the consumption of red meat as
      probably carcinogenic to humans (Group 2A), based on limited evidence that the consumption of red meat
      causes cancer in humans and strong mechanistic evidence supporting a carcinogenic effect.”

      Παρακαλώ μεταφράστε τις λέξεις probably και limited evidence.

      Ερώτημα: Θα επιβιβαζόσταν ποτέ σε ένα αεροπλάνο που ο αεροναυπηγός με την ολοκλήρωση της κατασκευής του θα έγραφε ” σύμφωνα μετα τα περιορισμένα στοιχεία που έχω το αεροπλάνο είναι πιθανό να πετάξει;”

      Το δικό σας σχόλιο όμως αναφέρει: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έβαλε το κόκκινο κρέας στην ίδια κατηγορία με το κάπνισμα ή κάνω λάθος????

      Όπως καταλαβαίνεται η απάντηση στο ερώτημα εάν κάνετε λάθος είναι: Ναι κάνετε.

      Επίσης η Denise Minger στο άρθρο της δεν αναφέρθηκε στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.

      Τέλος,

      Όσον αφορά την έρευνα που κατέταξε το επεξεργασμένο κρέας σε καρκινογόνο (κυρίως για το πεπτικό) με αύξηση της πιθανότητας κατά 18% σας παραθέτω το εξής σημαντικό στοιχείο.

      Για να κατανοήσετε πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες σας να πάθετε καρκίνο του παχέος εντέρου καταναλώνοντας επεξεργασμένο κρέας, πρέπει να γνωρίσετε το αρχικό σας ποσοστό για την εμφάνιση αυτού του καρκίνου.

      Αυτό το ποσοστό ανέρχεται στο 4.2%. Κάνοντας την πράξη 4.2 Χ 0.18 = 0.76%. Κατά συνέπεια βλέπουμε ότι η αύξηση της πιθανότητας να νοσήσετε από καρκίνο του παχέος εντέρου αν καταναλώνεται επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ανέρχεται στο 0.76%.

      Προτείνω να ξεκινήσετε την δική σας κριτική όσον αφορά την σιγουριά σας για το θέμα που σχολιάζετε.

      Τα σχόλια σας θα είναι πάντα δεκτά εφόσον είναι κόσμια ακόμα και αν δεν έχετε πτυχίο διαιτολόγου.

 11. 24
  giannis vlaxos

  Εχουμε χασει αγαπητοι φιλοι.Μπερδευουμε θρησκευτικα δογματα με την διατροφη και την υγεια,αναρτουμε ενα σχολιο ως ειδικοι δηλαδη ως ιατροι,εκτος καιεαν υπαρχει γραφον συναδελφος και δεν το δηλωσε.Απο την εμπειρια,και τις καταγραφες μου τοσα χρονια στο δημοσιο συστημα υγειας εχω να αναφερω τα εξης κατα την ταπεινη μου αποψη.Η υπερκαταναλωση οποιουδηποτε διατροφικου προιοντος επιδρα αρνητικα στο επιπεδο υγειας του ανθρωπου,ειτε αυτο ειναι ζωικη πρωτεινη ειτε φυτικη,ειτε οτιδηποτε.Ειναι δεδομενο οτι η ζωικη πρωτεινη ειναι επιβαρυμενη με ολα τα χειριστα της βιομηχανοποιησης,.Το ιδιο υσχυει και για τις ντοματες τον Γεναρη που τρωει ο κοσμος.Η υπερχοληστεριναιμια εκτος της γονιδιακης επικτιτης,οφειλεται σε μεγαλο βαθμο στα γαλακτοκομικα ,παρα σε καταναλωση ζωικης πρωτεινης.Βεβαιως τα τελαιυταια χρονια ο κοσμος τρωει κρεας καθημερινα,μα…και μπροκολο να τρως καθε μερα καποια στιγμη θα εκδηλωσεις συμπτωματα ευαιρεθιστου εντερου ,και πονους και σπασμους.Η απαραβατη αρχη λεει ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ,δυστυχως ομως αυτο δεν τηρειται σχεδον ποτε και ψαχνουμε να βρουμε τι φταιει ενω φταιει καθαρα ο δικος μας ωχαδερφισμος και η διατροφικη μπουλντοζωποιηση της διατροφης μετατρεποντας το σωμα σε μια αδηφαγο μπετονιερα με ολεθρια αποτελεσματα.Δεν αναφερεται επισης η υπερ υπερκαταναλωση ζαχαρης σε ολες της τις μορφες.Η ειδικοτητα μου δεν μου επιτρεπει να επεκταθω σε διατροφικες οδηγιες ,ακτινολογια ασκω αλλα παρολα αυτα εχω καταγραψει και παρακολουθησει εκατονταδες περιστατικα κλινικα και μη,τωρα εαν μπερδευουμε θρησκειες, κρεατα,ποδοσφαιρο,πολιτικη και δεν ξερω τι αλλη μπουρδα ειμαστε αξιοι της τυχης μας μην πω κατι ποιο βαρυ και γινω χυδαιος.

+ Leave a Comment