Δύναμη και Ανάλυση δυνάμεων

Ακόμα και οι περισσότεροι επαγγελματίες της άσκησης, διαβάζοντας την λέξη ”Δύναμη”, σκέφτονται το μέγεθος της αντίστασης (εκφρασμένη σε kg) που μπορεί να υπερνικήσει ένας ασκούμενος στην εκάστοτε άσκηση.
Διανυσματικό μέγεθος
Κάθε δύναμη F αποτελεί διανυσματικό μέγεθος και ως εκ τούτου προσδιορίζεται από :
- Το μέτρο.
- Την διεύθυνση.
- Την φορά.
- Το σημείο εφαρμογής.
Η γνώση των παραπάνω χαρακτηριστικών για κάθε F που εμπλέκετε κατά την εκτέλεση μιας άσκησης αποτελεί προϋπόθεση για τον σχεδιασμό, την εξατομίκευση αλλά και τον προγραμματισμό κάθε άσκησης.
Μια διαφορετική οπτική στην προπόνηση αντιστάσεων
Τι είναι η προπόνηση αντιστάσεων;
”Η εσωτερική παραγωγή δύναμης (F) ως απόκριση στην οργανωμένη εφαρμογή εξωτερικής αντίστασης (δύναμη F) με την πιθανότητα να υπάρξει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα. ”
Όσο καλύτερα οργανώνουμε τις παραμέτρους της εφαρμοζόμενης εξωτερικής αντίστασης τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να έχουμε θετικό αποτέλεσμα.
Ασκήσεις ή σενάρια μάχης;
Κάθε άσκηση που χρησιμοποιούμε αποσκοπεί στην οργάνωση διαφορετικών ”σεναρίων μάχης” ανάμεσα στις δυνάμεις που παράγονται από το μυϊκό σύστημα και τις εξωτερικά εφαρμοζόμενες δυνάμεις.
Για κάθε μάχη όμως υπάρχει και ένα πεδίο στο οποίο διεξάγεται.
Όσον αφορά την προπόνηση αντιστάσεων το πεδίο της μάχης αποτελείτε από τις αρθρώσεις και τα οστά.
Σύμφωνα με τα παραπάνω μπορούμε να αντιληφθούμε:
- Tην καθοριστική σημασία της ύπαρξης ενός πεδίου μάχης.
- Χωρίς πεδίο μάχης δεν μπορεί να υπάρξει μάχη και κατά συνέπεια χωρίς οστά και αρθρώσεις δεν μπορεί να υπάρξει άσκηση – κίνηση.
- Μια μάχη προκαλεί πάντα στρες στις αντιμαχόμενες πλευρές.
- Κάθε προσαρμογή που προκύπτει από την προπόνηση αντιστάσεων είναι προϊόν στρες.
Ο 2ος νόμος του Newton
Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε συχνά τον όρο ”δύναμη” αγνοώντας το ορισμό του καθώς και την προοπτική του για πρακτική αξιοποίηση. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και έτσι, η χρήση του όρου ”δύναμη” στην καθημερινότητα σπάνια δημιουργεί επιπλοκές στην μεταξύ μας επικοινωνία. Όμως, για τον επιστήμονα επαγγελματία της άσκησης η γνώση και η πλήρης κατανόηση των προοπτικών πρακτικής αξιοποίησης αποτελεί προϋπόθεση.
Γνώση;
- Για την επιτυχία στις εξετάσεις εξαμήνου;
- Για επίδειξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
- Για αποδοτική και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με το έργο-λειτούργημα του επιστήμονα επαγγελματία της άσκησης.
Αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το ρόλο του ”επιστήμονα” της άσκησης
Τα τελευταία 10 έτη, οι πτυχιούχοι επαγγελματίες της άσκησης, με νομικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, γίνονται μάρτυρες μιας φαινομενικά ”κατάφορης αδικίας” και στρέβλωσης του ρόλου και του λειτουργήματος του επιστήμονα της άσκησης και της επιστήμης του.
Η αποδοτική αντιμετώπιση των παραπάνω, απαιτεί πρώτα απ’ όλα, τον προσδιορισμό της κύριας πηγής τους. Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα αποκλειστικά μέσο της νομικής οδού παραβλέπουμε μια από τις κύριες πηγές του προβλήματος.
Η πηγή του προβλήματος
Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό από ”επιστήμονες” της άσκησης με νομικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, αδυνατούν να διαφοροποιηθούν ουσιαστικά και να επιδείξουν την απαραίτητη πρακτική ανωτερότητα από ”γυμναστές, personal trainer, strenght coaches, pilates & yoga instructors…” χωρίς την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση και νομική επαγγελματική κατοχύρωση.
Αυτή η αδυναμία προϋπήρχε επί σειρά ετών, λειτουργώντας τελικά ως ”Δούρειος Ίππος” απαξίωσης του λειτουργήματος της επιστήμης της άσκησης καθώς και του ρόλου των νόμιμων λειτουργών της.
Η συνεισφορά μου
Έχοντας εντοπίσει μια από τις σημαντικότερες αιτίες του προβλήματος, αποφάσισα να συνεισφέρω στην επίλυση του, προάγοντας αποδοτικά, την ουσιαστική διαφοροποίηση και πρακτική ανωτερότητα των αποφοίτων ΣΕΦΑΑ. Οι πρώτες 2 ενότητες του πρώτου κύκλου εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε ηλεκτρονική μορφή είναι πλέον διαθέσιμες.
+ There are no comments
Add yours