Ανάλυση Δυνάμεων – προοπτική

Στο ηλεκτρονικό σεμινάριο, Δύναμη & Ανάλυση Δυνάμεων, ο επιστήμονας της άσκησης μεταξύ άλλων, έχει την ευκαιρία να αποκτήσει όλες τις απαραίτητες γνώσεις που αποτελούν προϋπόθεση για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο επιδρούν οι δυνάμεις που αναπτύσσονται από τους μυς στις αρθρώσεις.

”Γόνατα πίσω από τα δάχτυλα των ποδιών”

Για πολλά χρόνια, πίστευα και αναπαρήγαγα μηχανικά την φράση ”Γόνατα πίσω από τα δάχτυλα των ποδιών”. Αυτή η πρόταση αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές οδηγίες κατά την εκτέλεση της άσκησης του καθίσματος (Squat). Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την ασφάλεια – προστασία της άρθρωσης του γόνατος. Αυτό τουλάχιστον απαντούσα επίσης μηχανικά σε όποιον ασκούμενο με ρωτούσε ”Γιατί;”. 

Προστασία του γόνατος, της επιγονατίδας ή του τένοντα της επιγονατίδας…;

Απάντηση: Δεν είχα ιδέα.

Αρχικά, για να μπορέσω να δώσω ικανοποιητική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα έπρεπε να πάψω να βολεύομαι με την απάντηση που έδιναν όλοι και παθητικά αποδεχόμουν και αναπαρήγαγα ο ίδιος.

Στην συνέχεια έπρεπε να διαβάσω ξανά την ανατομία της άρθρωσης του γόνατος. Αυτή την φορά όμως, ήθελα πραγματικά να κατανοήσω όλα όσα διάβαζα προκειμένου να απαντήσω στο ερώτημα που με απασχολούσε. Αυτή την φορά ο στόχος δεν ήταν να περάσω το μάθημα της Ανατομίας. Παρεμπιπτόντως στο μάθημα της Ανατομίας είχα γράψει 8 στα 10. Δυστυχώς ο βαθμός μου δεν είχε κάποια μαγική επίδραση στην επιτάχυνση της διαδικασίας για την επίλυση του εν λόγω ερωτήματος.

Τέλος έπρεπε να μελετήσω κινησιολογικά την άρθρωση του γόνατος και την άσκηση.

Ανάλυση Δυνάμεων

Η απάντηση μου ποτέ δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς την συνδρομή της Φυσικής. Φυσικά η Φυσική ποτέ δεν μου άρεσε. Η καλύτερα, μέχρι τότε δεν είχα βρει κάποιο λόγο για να με ενδιαφέρει.  

Μια εικόνα 1000 λέξεις. 

Συμπιεστικές δυνάμεις στην επιγονατίδα 0

Άλλες 1000 λέξεις.

Συμπιεστικές δυνάμεις στην επιγονατίδα 90

Τροφή για σκέψη

  1. Τι είναι αυτό που μπορεί να επηρεάζει το μέτρο των συνιστωσών της συμπιεστικής δύναμης στην επιγονατίδα;
  2. Τελικά πρέπει ή δεν πρέπει τα γόνατα να περνάνε μπροστά από τα δάχτυλα των ποδιών;
  3. Σε ποια φάση (αρχική, μέση, τελική) της άσκησης του καθίσματος οι συνιστώσες αποκτούν την μέγιστη τιμή;
  4. Ισχύει το ίδιο και για την έκταση γόνατος σε μηχάνημα (leg extension);
  5. Τι σημασία μπορεί να έχει η γνώση του ποσοστού επαφής της επιγονατίδας με τους μηριαίους κόνδυλους σε διαφορετικές γωνίες κάμψης του γόνατος;
  6. Ποιός είναι ο ρόλος του σωματικού βάρους του ασκούμενου; 
  7. Ποιός είναι ο ρόλος της συστηματικότητας του ασκούμενου στην προπόνηση αντιστάσεων με σχετικές ασκήσεις; 
  8. Ποιά μπορεί να είναι η επίδραση της σωματομετρίας του ασκούμενου στην τεχνική εκτέλεσης της άσκησης του καθίσματος και με ποιό τρόπο μπορεί να επιδρά στο ” γόνατα μπροστά ή πίσω απο τα δάχτυλα των ποδιών”;

Το ηλεκτρονικό σεμινάριο Δύναμη & Ανάλυση Δυνάμεων απευθύνεται μόνο στον ανήσυχο επαγγελματία της άσκησης που δεν βολεύεται με την άκριτη και παθητική αναπαραγωγή επαγγελματικών πρακτικών. 

Τον επιστήμονα της Άσκησης που έχει ξεπεράσει το ”Σύνδρομο του Φοιτητή” 

 

 

Εγγραφή

Αν σας άρεσε το άρθρο, εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 247 εγγεγραμμένους.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *